Val de concedieri în mai multe industrii din România prevestite de analiștii economici! Criza economica a fost precedată de un puternic semnal de alarmă pe 5 august 2024, când bursele din întreaga lume au deschis pe roșu, inclusiv în România (-3,6%), cu scăderi care au ajuns chiar și la -12% la bursa din Tokyo. Pe plan mondial, mai multe companii, inclusiv dintre cele mai puternice, au apelat la disponibilizări, ceea ce se aşteaptă şi în România.
Doru Șupeală, consultant în resurse umane, susţine că urmează un val de concedieri în mai multe industrii din România, precum IT, automotive, textile, și, odată cu acesta, multe companii vor folosi strategii pentru renunța la angajați cu costuri minime, putându-se ajunge la abuzuri. Acesta explică ce pot face angajații și cum poate fi modificată legislația pentru a nu fi victimele abuzurilor din partea angajatorilor.
„Avem semnale că sunt folosite aceste strategii la mai multe companii. Sunt foarte puțini angajați, din păcate, care știu să se apere împotriva unor astfel de tactici. Cât încă este vreme bună și lucrurile merg bine la companie, e indicat să se organizeze în sindicat. Se poate face în companiile care au minimum 20 de angajați. E greu să faci sindicat, pentru că de multe ori, unii patroni au tendința de a privi cu ochi răi acest demers și poți să fii supus unor presiuni, poate chiar concediat”, a declarat specialistul pentru Adevărul.
Citeşte şi: Haos în sistemul de pensii! Mii de pensionari riscă să aștepte luni întregi pentru pensie!
„Când începe orice semn de hărțuire, începi să aduni probe. Aduni orice primești, e-mail-uri, notificări, documente, regulamente interne, orice. Apoi, la orice semn de hărțuire, îți cauți avocat. Poți înregistra audio cu telefonul mobil fără să notifici că înregistrezi. Deja există de o lună și ceva o sentință în România care stabilește că probele adunate de angajați ca să se apere, să-și apere interesele în instanță sunt legale, chiar dacă înregistrările sunt făcute fără notificare. Începe să vorbești cu ceilalți colegi care au pățit același lucru sau care sunt în aceeași situație. Notifică instituțiile statului, depune reclamație la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și cere număr de înregistrare”, a mai spus Doru Șupeală.
„Trebuie legislația modificată: pentru cazuri de hărțuire din partea angajatorului trebuie să fie dosar penal. Trebuie definită hărțuirea la locul de muncă de către angajator, diferită de hărțuirea sexuală. Există cazuri de persoane care ajung în instanță când sunt hărțuite de un șef, de exemplu. Dar când e hărțuire în masă, și victime sunt mai multe persoane, acele cazuri nu ajung în instanță”, a mai adăgat consultantul HR.
Citeşte şi: Polițele RCA, blocate la prețuri actuale, până la finalul lui 2024!
Despre posobile concedieri, specialistul a spus: „Cred că astfel de cazuri sunt numeroase. Nu știu de ce nu se vede asta încă foarte tare. E foarte posibil ca încă să se echilibreze deficitul de forță de muncă care a existat în piață. A fost foarte mare nevoie de angajați. Acum, nu mai este nevoie, dar nu neapărat există șomaj, ca să spun așa. Nu, nu se vede în cifrele oficiale. Dar faptul că nu se vede în cifrele oficiale poate să aibă legătură cu faptul că e an electoral”.
Doru Şupeală a nominalizat şi domeniile care vor avea de suferit: „Impactul problemelor din IT se va vedea și în ale domenii. Urmează, cu siguranță, domeniul automotive. O mare parte a industriei auto e depășită și asta se simte. Probleme sunt și în industria de confecții, tricotaje, lohnul tradițional. Construcțiile din România care depind de finanțarea statului, mai ales în zona de infrastructură, nu stau rău, pentru că avem PNRR-ul. Dar în zona de construcții private, de locuințe, lucrurile au frânat puternic”.