- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Urmează zile grele pentru deținătorii de PFA. Câți bani vor avea de plătit chiar dacă nu au activitate sau sunt în faliment

14 Mar, 10:00 • Fundeanu Madalina
Lovitură grea pentru românii cu PFA. ​Cum ajungi să plătești CASS de 1.980 lei, deși nu ai activitate sau ești în faliment.
Urmează zile grele pentru deținătorii de PFA. Câți bani vor avea de plătit chiar dacă nu au activitate sau sunt în faliment

Românii cu PFA vor avea parte de momente dificile în perioada care urmează. Birurile pentru PFA sunt doborâtoare, anunță Antena 3 CNN.

Lovitură grea pentru românii cu PFA

Odată cu Ordonanta trenuleț, OUG 115/2023 din decembrie, se schimbă contribuția de asigurări de sănătate (CASS), începând cu veniturile la activități independente din anul 2024. Începând cu 2024, la CASS se va plăti 10% la venitul realizat sau la norma de venit și va fi plafonată la 60 de salarii minime.

Așadar, CASS se va calcula la o bază de calcul care nu poate fi mai mare de 60 de salarii la venitul net, respectiv norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată.

Textul legii aplicabil pentru veniturile din anul 2024:

„ART. 170 – Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)

(1) Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) (n.r. activitati independente ), din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 681 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.

La determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118″.

Citește și: Lovitură pentru 150.000 de firme din România. Odată cu schimbarea modului în care sunt impozitate și-ar putea pierde statutul de microîntreprinderi

PFA
PFA

Exemplu: PFA în sistem real care realizează 10.000 lei venit net în 2024

Acesta va plăti o contribuție de CASS de 10% la venitul net 10.000 lei, adică 1000 lei. Intervine încă o măsură fiscală în plus față de acum și anume:

„Dacă baza de calcul realizată este mai mică decât 6 salarii minime (adică 3300 lei x6 = 19.800 lei) atunci PFA va datora o DIFERENȚĂ de contribuție CASS până la o bază de calcul de 6 salarii minime), astfel încât în final să plătească 10% x 19.800 lei = 1.980 lei CASS.”

Privind exemplul cu 10.000 lei realizat, înseamnă că pe lângă cei 1.000 lei se va mai datora încă o diferență la CASS de 980 de lei. Concret, mai vine de acasă cu bani acea PFA ca să își achite contribuția la sănătate.

PFA este pe zero sau în pierdere. Ce se întâmplă

Nicăieri în textul de lege de mai sus nu se prevede că dacă ai venit 0 sau pierdere sau ai închis activitatea în timpul anului nu se datorează acea diferență de CASS până la 1.980 lei. Cu alte cuvinte, cu sau fără bani, ești dator la CASS.

Vezi și: Decizii cruciale în ședinta de Guvern de joi, 14 martie. Reorganizarea ANAF, pe agenda zilei