Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna a declarat miercuri că noua legislație ce vizează gestionarea urșilor din România trebuie implementată pentru a proteja viețile omenești.
Citește și: Harta zonelor din România unde poți sa nas în nas cu ursul. Care sunt zonele care trebuie evitate
Senatorul UDMR a explicat de ce legile ce prevăd măsuri mai aspre în ceea ce privește populația de urși din țara noastră trebuie aplicate cât mai repede.
„După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România. Astfel, putem opri creşterea populaţiei de urs brun şi putem salva vieţi. Din 2016, UDMR a fost singura formațiune politică ce a căutat constant soluții la problema urşilor, în scopul protejării vieților omeneşti. Această muncă de mulţi ani s-a concretizat, marţi, când preşedintele a promulgat legea care stabileşte cotele de prevenţie şi intervenţie”, a afirmat Tanczos Barna, într-un comunicat transmis Agerpres.
Precizările fostului ministru vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ adoptat de Parlament săptămâna trecută. Tanczos Barna a adăugat că trebuie pusă în practică vânătoarea şi continuată implementarea pachetului de măsuri iniţiat în timpul mandatului său de ministru al Mediului.
„Trebuie semnate contractele de finanţare pentru gardurile electrice, aplicată intervenţia imediată, continuate studiile de estimare a populaţiei, astfel încât şi în anii următori să se poată emite cotele şi vânătoarea trebuie pusă în practică. Pe termen lung, aceasta este singura modalitate de a gestiona populaţia de urşi, de a reduce conflictele om – urs şi de a preveni o nouă tragedie”, a mai adăugat senatorul.
Legea introduce cote anuale de vânătoare pentru populaţia de urşi, pe baza unui studiu ştiinţific. Pentru 2024 şi 2025, sunt aprobate cote de prevenţie pentru 426 de exemplare şi cote de intervenţie pentru 55 de urşi bruni. De asemenea, noua lege prevede ca şi în următorii ani să fie obligatorie aprobarea de noi cote pe baza estimărilor privind numărul populaţiei de urs.
Citește și: Cum să te ferești de urs. Câteva reguli simple îți pot salva viața