Uzina Mecanică Cugir a scos la licitație un contract de 650.000 lei pentru efectuarea unei cercetări care are în vedere fezabilitatea pentru modernizarea și extinderea capacității de producție a munițiilor de tip NATO, susține economedia.ro. Mai exact, compania aflată sub coordonarea Ministerului Economiei vrea să completeze dotările de calibru 5.56×45 și 12.7x99mm.
Primele informații arată că Uzina Mecanică Cugir vrea să realizeze un studiu care are în vedere fezabilitatea pentru extinderea producției de muniție de tip NATO, iar contractul de investiție a fost deja scos la licitație. Valoarea acestuia este estimată la 650.000 lei și are în vedere dotările de calibru 5.56×45 și 12.7x99mm.
5.56x45mm este denumirea unui cartuș proiectat în Bulgaria, special pentru pușca de asalt. Acesta poate ajunge să rănească grav victima, deoarece fragmentarea realizează un transfer rapid de energie, în momentul în care glonțul intră în contact cu țesuturile. Pe lângă țările membre NATO, cartușul este folosit inclusiv în China, India, Taiwan, Rusia și Israel. Acest tip de glonț este potrivit pentru mai multe categorii de arme, precum M16, AK-108, FA-MAS.
Cartușul de 12.7x99mm este cunoscut sub denumirea 50BMG și este o muniție specială atât pentru pușca cu lunetă, cât și pentru mitraliera grea. Acest tip de glonț nu este folosit în Rusia, acolo existând cartușele de 12.7x108mm. Primele informații arată că proiectul de producție este unul care se desfășoară „pe repede înainte”, luând în considerare că ofertele primite de instituție se vor analiza începând cu data de 20 martie, iar predarea documentelor se va realiza în cel mult 3 luni.
„Beneficiarul dorește să avizeze obiectivul ”Modernizare în vederea creșterii capacității de producție și a diversificării gamei de fabricație a muniției tip NATO calibru 5.56 x 45 mm și calibrul 12,7 x 99 mm” în Consiliul Tehnico – Economic al S. U.M. Cugir S.A. pentru a putea fi implementat.
Ofertantii, tertii sustinatori si subcontractantii nu trebuie sa se regaseasca sub incidența prevederilor art.5K din Regulamentul (UE) 2022/576 al Consiliului din 8 aprilie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina”, apare în descrierea licitației.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Florin Spătaru dezminte afirmațiile conform cărora România ar livra arme și muniție Ucrainei: „La Ministerul Economiei nu avem în acest moment contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produsă în România”