Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a făcut noi declarații legate de criza economică din România, un subiect care a pus pe jar milioane de persoane. Oficialul a explicat că nu există riscul unei crize economice în viitorul apropiat pentru că țara noastră este „stabilă și asigurată”.
„Am ratat șansa cu trecerea în zona euro. Aveam toți indicatorii îndepliniți când am lăsat guvernarea. E un pas înapoi, dar vom intra din nou în această traiectorie, că trebuie să intrăm în zona euro. Momentan, influența dolarului american în economie este mai mare decât influența euro. Astea sunt statisticile.
Eu vorbesc cu guvernatorul Mugur Isărescu, stăm de vorbă, ne uităm pe cifre, la indicatori, încercăm. Trebuie să iei fiecare indicator în parte și să intervii pe el, să stimulezi în primul rând producția internă și exportul”, a afirmat Ciolacu.
Ai putea citi: Marcel Ciolacu, declarația momentului despre legea prin care Iohannis să ajungă senator. „În aprilie își dorea la NATO sau la Comisie”
Întrebat dacă există riscul unor turbulențe economice în viitor, premierul a afirmat că nu este cazul, pentru că „România este stabilă”.
„Avem depozite, Banca Națională. România este asigurată. Dar s-a și văzut că în trei ani de stabilitate politică am reușit să fim din nou stabili macroeconomic. Cheltuim în reforme, știu, sunt alegeri, dar cum în zona privată există bonificație pentru performanță, așa trebuie să fie și în sistemul bugetar. Trebuie ținte de performanță și în sănătate și în educație. Nu se poate altfel”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Investiţiile străine directe au scăzut anul trecut cu 33% față de anul precedent, ajungând la la 6,748 miliarde euro, față de 10,039 miliarde euro în 2022, a informat luni BNR.
„Fluxul net de ISD în anul 2023 a înregistrat valoarea de 6,748 miliarde euro, din care: 6,996 miliarde euro – participaţii la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 2,070 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 4,927 miliarde euro); -248 milioane euro – instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora, determinate prin diferenţa dintre datorii (1,096 miliarde euro) şi creanţe (1,344 miliarde euro)”, arată datele BNR.
Soldul ISD la 31 decembrie 2023 a atins nivelul de 118,231 miliarde euro, din care:
Veniturile din ISD realizate de nerezidenţi în anul 2023 au înregistrat valoarea de 11,865 miliarde euro, după cum urmează:
Vezi și: Este decizia momentului privind tarifele RCA. Marcel Ciolacu: „Luăm azi o decizie importantă”