Marcel Ciolacu are vești bune pentru români. Șeful Guvernului declarat vineri, într-o conferință de presă, că România a intrat pe drumul spre „zona țărilor dezvoltate” și a reușit să evite recesiunea. Oficialul anunță că România a reușit să plătească mai multe datorii cu care se luptă de zeci de ani.
„Am preluat o inflație de 10,3%, am ajuns acum la 5,8-5,9%, este evident că suntem într-un trend descendent. Sunt ferm convins că spre sfârșitul anului o să fie o inflație sub 5%, de fapt și BNR-ul a prognozat acest lucru. Ce este cel mai îmbucurător este creșterea economică estimată pentru anul acesta dar și pentru anul viitor.
România a reușit să nu intre în recesiune, a reușit acest lucru pentru că atât în administrația locală, cât și în administrația centrală, a fost o mobilizare de a da drumul la cât mai multe investiții. Este pentru prima oară în istoria României când avem plăți efective de aproape 41 de miliarde în patru luni de zile doar în zona de investiții, iar creșterea economică a fost pentru prima oară bazată pe investiții, nu pe consum.
A trebuit să implementăm reformele din PNRR astfel încât atunci când se vor finaliza aceste investiții să fie și sustenabile. E drumul României care trece în zona țărilor dezvoltate”, a declarat Ciolacu.
Citește azi și: Toți banii românilor vor fi verificați de ANAF. Guvernul a dat ordin. Au început primele confiscări
Recesiunea reprezintă o fază în care o țară, o regiune sau chiar întreaga lume traversează un declin economic, în loc să experimenteze o creștere. În mod obișnuit, se consideră că o națiune a intrat în recesiune atunci când economia sa se contractă timp de două trimestre consecutive, această contracție fiind măsurată în principal prin intermediul Produsului Intern Brut (PIB).
Deși recesiunile economice pot avea consecințe severe asupra economiei, ele fac parte integrantă din ciclul economic: economiile se extind până ajung la un vârf, apoi se contractă până ating un nivel minim, înainte de a începe din nou să crească, și astfel ciclul continuă. O țară este considerată a fi în recesiune atunci când trece de la un punct maxim al creșterii economice la un punct minim.
Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile