- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Va intra România în recesiune? Scenariu sumbru al analiștilor

24 Aug, 10:53 • Preda Silvia
Ce se întâmplă cu economia României în 2024 și 2025? Iată ce spun analiștii despre evoluția principalilor indicatori macro ai țării noastre. Va intra România în recesiune?
Va intra România în recesiune? Scenariu sumbru al analiștilor

2025 va fi un an de recesiune în România? Anul viitor economia României va depinde, în principal, de două aspecte: unul face referire la modul în care se va face ajustarea fiscală şi cel de-al doilea aspect ține de felul în care vor funcţiona pieţele de export, scrie ZF.

Nici nu ştii de ce să-ţi fie frică mai întâi: de reacţia pieţelor de capital în faţa deficitelor mari sau de situaţia jalnică a pieţelor pe care ne vindem produsele?”, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Creșterea economică surprinde din nou. Datele recente ale Institutului Naţional de Statistică (INS) au prezentat o creştere economică de doar 0,8% în T2/2024 şi de 0,7% în semestrul întâi, an/an.

Citește și: Românii cu salarii mici se tem de creșteri de taxe în 2025. Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru ei

Va intra România în recesiune?

Dacă România va intra sau nu în recesiune, în 2025, depinde de nivelul cu care va creşte taxarea
Dacă România va intra sau nu în recesiune, în 2025, depinde de nivelul cu care va creşte taxarea

Realitatea este departe de ceea ce anticipau economiştii – o creştere între 2 şi 3%. Deficitul bugetar urma să ajungă la 7% din PIB şi să scadă în anii următori la 3% din PIB.

Deficitul de 7% din PIB era programat pe o creştere de 3,5%, dar această creştere devine imposibilă, scrie zf.ro.

Guvernul nu va veni cu creșteri de taxe, a declarat, recent, premierul Marcel Ciolacu. Acesta spune că propunerile pentru o nouă politică fiscală vor fi discutate anul viitor și se vor aplica din 2026.

Eu nu cred că vom veni cu măsuri de creșteri de taxe, cum n-am venit nici în 2024, nici în 2025. Cu adevărat, ne trebuie o reformă fiscală cu o perspectivă pe termen mediu.

Acest lucru este trecut în Cererea de plată numărul 4, în jalonul 207, dacă nu mă înșel, și acolo va fi o dezbatere publică.

Acele măsuri se vor lua – se va discuta în primele șase luni – se vor lua ca să aibă efect în anul 2026”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Nu vine apocalipsa și nu vin taxe noi!

Ciolacu a mai spus, într-o conferință de presă la Bruxelles, că „nu vine apocalipsa și nu vin taxe noi”. Totodată, premierul a declarat că nu a discutat în coaliția de guvernare creșterea impozitului pe dividende.

Vezi și: Cine beneficiază de cele mai mari salarii din România. Peste 72.000 de lei încasează un singur angajat