2025 va fi un an de recesiune în România? Anul viitor economia României va depinde, în principal, de două aspecte: unul face referire la modul în care se va face ajustarea fiscală şi cel de-al doilea aspect ține de felul în care vor funcţiona pieţele de export, scrie ZF.
„Nici nu ştii de ce să-ţi fie frică mai întâi: de reacţia pieţelor de capital în faţa deficitelor mari sau de situaţia jalnică a pieţelor pe care ne vindem produsele?”, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Creșterea economică surprinde din nou. Datele recente ale Institutului Naţional de Statistică (INS) au prezentat o creştere economică de doar 0,8% în T2/2024 şi de 0,7% în semestrul întâi, an/an.
Citește și: Românii cu salarii mici se tem de creșteri de taxe în 2025. Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru ei
Realitatea este departe de ceea ce anticipau economiştii – o creştere între 2 şi 3%. Deficitul bugetar urma să ajungă la 7% din PIB şi să scadă în anii următori la 3% din PIB.
Deficitul de 7% din PIB era programat pe o creştere de 3,5%, dar această creştere devine imposibilă, scrie zf.ro.
Guvernul nu va veni cu creșteri de taxe, a declarat, recent, premierul Marcel Ciolacu. Acesta spune că propunerile pentru o nouă politică fiscală vor fi discutate anul viitor și se vor aplica din 2026.
„Eu nu cred că vom veni cu măsuri de creșteri de taxe, cum n-am venit nici în 2024, nici în 2025. Cu adevărat, ne trebuie o reformă fiscală cu o perspectivă pe termen mediu.
Acest lucru este trecut în Cererea de plată numărul 4, în jalonul 207, dacă nu mă înșel, și acolo va fi o dezbatere publică.
Acele măsuri se vor lua – se va discuta în primele șase luni – se vor lua ca să aibă efect în anul 2026”, a spus Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai spus, într-o conferință de presă la Bruxelles, că „nu vine apocalipsa și nu vin taxe noi”. Totodată, premierul a declarat că nu a discutat în coaliția de guvernare creșterea impozitului pe dividende.