- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Va putea România să stea departe de războiul dintre Rusia și Ucraina? Mircea Geoană: „Ne pregătim pentru câteva luni foarte importante, de care vor depinde în mare măsură cursul acestui război”

12 May, 09:38 • Stefan Simion
Mircea Geoană este de părere că războiul dintre Rusia și Ucraina va mai dura. Ce se va întâmpla cu România în acest context.
Va putea România să stea departe de războiul dintre Rusia și Ucraina? Mircea Geoană: „Ne pregătim pentru câteva luni foarte importante, de care vor depinde în mare măsură cursul acestui război”

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a comentat evoluția războiului din Ucraina care se pregătește de o contraofensivă împotriva Rusiei. Iată concluziile.

Cum va putea România să stea departe de războiul dintre Rusia și Ucraina

Ucraina mai are nevoie de timp pentru lansarea contraofensivei militare împotriva forţelor ruse, a afirmat joi preşedintele Volodimir Zelenski, dar Evgheni Prigojin, fondatorul şi finanţatorul Grupului paramilitar rus Wagner, susţine că armata ucraineană a intensificat deja operaţiunile.

„Cu ceea ce avem deja, putem avansa şi cred că putem avea succes. Dar am pierde mulţi oameni. Cred că acest lucru este inacceptabil. Deci, trebuie să aşteptăm. Mai avem nevoie de puţin timp”, a declarat Zelenski, potrivit The Associated Press, citat de Mediafax.

Vezi și: Discursul lui Putin face înconjurul lumii. „Sunt schimbări istorice care determină modificări privind securitatea noastră. Ei au început războiul, noi am folosit forța”

În momentul în care a fost întrebat dacă Ucraina pregătită pentru această contraofensivă şi dacă aceasta ar putea să fie bătălia finală care să tranșeze până la urmă acest război, Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a oferit mai multe detalii.

Mircea Geoană, despre război
Mircea Geoană, despre război

Următoarele luni vor fi determinante, poate nu decisive, dar determinante pentru soarta acestui război care durează deja de prea multă vreme. Este decizia conducerii ucrainiene, a armatei și a factorului politic de la Kiev să decidă când, în ce mor și în ce loc vor declanșa această contraofensivă.

Obligația noastră și interesul nostru, inclusiv al României, este de a vedea că Ucraina are cât mai mult succes cu putință în această perioadă, pentru că un succes cât mai rapid și cât mai serios din partea Ucrainei va precipita, sperăm noi, și ajungerea la o soluție de pace, a o soluție de calmare a acestui conflict care, repet, durează de foarte multă vreme.

Pot să reconfirm de aici din capitala americană, unde petrec câteva zile mai multe zile decât de obicei, pregătind Summit-ul NATO de la Vilnius, că securitatea flancului estic este în curs de consolidare semnificativă, că Marea Neagră, atât în administrație, cât și în Congresul american, și republicanii și democrații mi-au reconfirmat la nivel foarte înalt interesul pentru ca Marea Neagră să fie mai protejată, mai sigură.

România joacă un rol critic în această zonă, de relevanță strategică pentru noi și în al treilea rând, trebuie să fim de asemenea extrem de atenți pentru a sprijini Republica Moldova și Georgia și Bosnia și am avut discuții foarte importante pentru a coordona un efort de sprijinire a administrației de la Chișinău, care se află sub o presiune, nu militară, dar un război hibrid total împotriva orientării pro-europene a Republicii Moldova.

Deci, ne pregătim pentru câteva luni foarte importante, de care vor depinde în mare măsură cursul acestui război, durata acestui război și consecințele acestui război”, a spus Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi: Prețurile alimentelor ar putea ajunge la un nou record istoric. Ucraina: „Avem o situație critică”

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...