- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Va renunța România la producția de cărbune? Sebastian Burduja: „Securitatea energetică nu e negociabilă”

05 Aug, 13:28 • Bumbeneci Diana
Sebastian Burduja spune că România „trebuie să pună ceva în loc” dacă renunță va renunța la producția de cărbune. Schimbări majore anunțate de Ministrul Energiei.
Va renunța România la producția de cărbune? Sebastian Burduja: „Securitatea energetică nu e negociabilă”

România trebuie să pună ceva în loc dacă renunţă la extracţia de cărbune şi Transelectrica pregăteşte studiul de adecvanţă pentru procedura de achiziţie publică, a anunţat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Oficialul de la Ministerul Energiei a fost prezent la Ișalnița, în cadrul unei vizite oficiale.

Sebastian Burduja susține că România trebuie să găsească înlocuitor pentru cărbuni

Sebastian Burduja, în vizită la Ișalnița
Sebastian Burduja, în vizită la Ișalnița

Sebastian Burduja susține că România are și în prezent nevoie de cărbune, iar pentru o tranziție verde trebuie să găsească neapărat un înlocuitor, altfel vor fi probleme atunci când vine vorba despre producția de energie.

Evident că România are nevoie de cărbune şi că, dacă doreşte să renunţe la aceste grupuri în procesul de tranziţie verde, trebuie să pună ceva în loc. Securitatea energetică a românilor nu este negociabilă. Aşa cum am spus de multe ori public, avem nevoie de studiul de adecvanţă al Transelectrica pentru a putea discuta pe baza unor cifre şi argumente concrete cu Comisia Europeană. Studiul este în pregătire la nivelul Transelectrica pentru procedura de achiziţie publică„, a explicat Burduja într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sebastian Burduja a ținut să mai ofere detalii și despre modul în care ministerul condus de acesta va accelera investiţiile în domeniul energetic.

La Işalniţa este prevăzută o nouă centrală pe gaz, de 850 MW, o investiţie de 560 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane reprezintă banii nerambursabili din Fondul pentru Modernizare. Contractul de proiectare şi execuţie este deja în faza de licitaţie publică şi anticipăm semnarea contractului până la finalul acestui an, cu termen de punere în funcţiune până la sfârşitul anului 2027. Astfel, gazul românesc va produce energie sigură în bandă, cu emisii mai mici de CO2, la un preţ competitiv”, a afirmat ministrul Energiei.

Citește și: Românii ar putea rămâne fără curent electric. Sebastian Burduja: „Le recomand românilor să rămână calmi”

În același timp, Sebastian Burduja a ținut să mai transmită și că, în scurt timp, vor începe probele la grupul V de la Rovinari, investiţie pe care autorităţile o doresc finalizată până în luna septembrie a acestui an.

Ai mai putea citi: Este anunțul momentului în România. Sebastian Burduja anunță ce se întâmplă cu facturile la energie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult