- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Val de căldură în România. ANM anunță cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni

09 Jul, 13:30 • Bumbeneci Diana
Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea se menține deosebit de caldă în mare parte a țării.
Val de căldură în România. ANM anunță cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni

Veștile de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) nu sunt prea îmbucurătoare. Urmează mai multe zile cu temperaturi în jurul a 40°C, iar arșița va continua până la începutul lunii august, potrivit estimărilor făcute de meteorologi pentru următoarele patru săptămâni.

ANM anunță un nou val de căldură

Pentru ziua marți, 9 iulie, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de caniculă potrivit căreia valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Moldovei și a Transilvaniei (vezi Harta 1). Temperaturile maxime vor fi de 33-37°C și local de 38-39°C în regiunile sudice. Va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20°C, caracterizând o noapte tropicală.

O altă avertizare Cod galben de caniculă a fost emisă pentru ziua de miercuri, 10 iulie, când, potrivit meteorologilor, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile (vezi Harta 2). Temperaturile maxime vor fi de 33-37°C și va fi disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20°C, caracterizând o noapte tropicală.

 

De asemenea, tot pentru miercuri, 10 iulie, a fost emisă o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă potrivit căreia, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București (vezi Harta 2), valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime vor fi de 37-39°C. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20°C (noapte tropicală).

Meteorologii menționează că valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

De altfel, potrivit estimărilor pentru următoarele patru săptămâni publicate de ANM, temperaturile foarte ridicate se vor menține până inclusiv în primele zile ale lunii august.

Astfel, în săptămâna 8-15 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Și în săptămâna 15-22 iulie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Potrivit meteorologilor, cantitățile de precipitații vor fi, de asemenea, deficitare pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Pentru săptămâna 22-29 iulie, meteorologii estimează că temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice. În schimb, regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil ușor deficitar în regiunile nord-vestice și sud-vestice.

Și în săptămâna 29 iulie-5 august, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor fi, însă, apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citește și: Sorin Grindeanu dă de pământ cu piloții de la TAROM intrați în grevă. „Sunt 2 milioane de euro”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult