Guvernul României a avizat recent o lege adoptată de Senat care modifică perioada de valabilitate a permisului de conducere pentru posesorii de permise auto pentru categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE.
Conform noului proiect de lege, care a fost adoptat la începutul anului de Senat, valabilitatea permisului va fi mai mică pentru anumite categorii de șoferi, potrivit Capital.
Mai exact, conducătorii auto aflaţi la senectute, mai precis cei care au împlinit 80 de ani, vor avea dreptul să aibă permis de conducere valabil doar 2 ani.
„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani”, se precizează în legea adoptată de Senat.
Într-o situaţie asemănătoare se află şi şoferii care au depăşit vârsta de 70 de ani. Permisele eliberate acestora vor fi valabile doar cinci ani.
„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se arată în noua lege.
Pe de altă parte, există şi categorii de şoferi ale căror permise vor avea o valabilitate extinsă. Mai exact, permisele eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE vor fi valabile timp de 15 ani.
Legea a trecut de Senat şi urmează să fie adoptată de Camerei Deputaților, care este for decizional, apoi promulgată de președintele țării.
Până atunci, valabilitatea permisului de conducere rămâne de 10 ani pentru toți șoferii.
În scopul creşterii siguranţei rutiere, Uniunea Europeană propune chiar ca toţi şoferii trecuţi de 70 de ani să fie supuşi unor teste de stabilire a aptitudinii de a conduce.
„Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere.