Lumea se întreabă ce se întâmplă cu pandemia de Covid-19 și dacă ar trebui să ne îngrijorăm de un potențial val 7. Medicul Octavian Jurma a anunțat faptul că în urmă cu o săptămână România a depășit valul 6 și că ne putem aștepta la o nouă creștere la finalul lunii octombrie, poate chiar la începutul lui noiembrie.
„Nu trebuie să uităm că valul 6 este doar primul val de vară prin care a trecut România de la debutul pandemiei. Ieşirea timpurie din valul 6 lasă loc pentru un val de toamnă şi e posibil să asistăm la tranziţia către un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an”, susţine medicul într-o postare pe Facebook.
Medicul expune faptul că valul 6 a fost cel mai lent dintre ultimele valuri, însă cu toate acestea se încadrează în tiparul celor 3 luni tipice care definesc un val de Covid-19. De asemenea, mediul susține faptul că în valul 6 au fost depistate aproximativ 350.000 de cazuri noi, fiind un număr similar cu valul 3-Alpha, dar la un număr mai mic de teste.
Octavian Jurma anunță că valul 7 ar putea începe la finalul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Și ministrul Sănătății a fost întrebat de un nou val Covid până la finalul anului, iar acesta a răspuns că acest lucru este posibil, dar nu trebuie speriată populația, ci mai degrabă autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a fi cât mai puține victime.
„Valul șapte poate debuta la finalul lunii octombrie sau începutul noiembrie în funcţie de momentul în care versiunile dominante din noile generaţii vor ajunge în ţară. Dintre acestea, versiunile BA.4.6, BQ.1.1, BA.2.3.20 şi BA.2.75.2 sunt cele mai infecţioase în acest moment, însă la nivel global asistăm la un fenomen unic de convergenţă spre anumite mutaţii avantajoase, dublată de o divergenţă care produce numeroase variante într-un timp tot mai scurt. Dintre noile generaţii de viruşi, până acum doar versiunile BA.2.75
şi BA.4.6 au fost confirmate în România în august” , susţine Jurma.
Jurma a subliniat faptul că cea mai importantă măsură de protecție este vaccinarea cu noile versiuni ale serului anti-covid, alături de măsurile de bun simț, care se înscriu în normalitatea post-covid: testarea, masca în spaţiile publice închise, distanţarea, igiena şi calitatea aerului.