În cursul zilei de azi, valul de căldură se va intensifica în jumătatea de sud a teritoriului, unde va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. Și în celelalte regiuni disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) pe arii restrânse va atinge și posibil va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, anunță ANM.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 37 de grade, izolat mai ridicate în sudul Câmpiei Române și în sudul Banatului unde se vor atinge valori în general de 38…40 de grade, iar cele minime se vor situa între 14 și 24 de grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere începând din orele după amiezii, astfel că în regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice, precum și la munte, iar noaptea pe arii mai restrânse și în cele sudice, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (viteze la rafală în general de 55…70 km/h, dar izolat și de peste 80 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și averse. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, pe arii restrânse 30…40 l/mp și izolat vor fi căderi de grindină.
În București, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, disconfort termic accentuat și indice = temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 de grade, iar cea minimă va fi de 20…22 de grade. Cerul va fi senin ziua, dar cu înnorări seara și noaptea, când va crește probabilitatea pentru manifestări ale instabilității atmosferice.
Vineri, în țară
Valul de căldură se va pondera, totuși în Câmpia Română, în Lunca Dunării și în cea mai mare parte a Dobrogei va fi în continuare caniculă și disconfort termic ridicat, în aceste zone urmând a se înregistra maxime de 34…38 de grade și indice temperatură-umezeală (ITU) în jurul pragului critic de 80 de unități. În restul țării, disconfortul va diminua semnificativ, în condițiile în care maximele temperaturii aerului vor fi cuprinse între 25 și 33 de grade.
Pe parcursul zilei, în zonele montane și submontane și pe alocuri în nordul și în centrul țării, vor fi înnorări temporare și averse care pe arii restrânse vor fi mai însemnate cantitativ (peste 20…25 l/mp) și pot fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi posibile căderi de grindină. În restul teritoriului, va predomina cerul degajat și doar izolat, pentru perioade scurte, vor fi posibile înnorări și fenomene de instabilitate atmosferică. Vântul va avea intensificări în zona montană înaltă (cu viteze mai mari în Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali) și în Moldova, dar local și în sudul și centrul teritoriului. Minimele termice se vor situa între 10…11 grade în zonele depresionare și 22…23 de grade pe litoral.
În București, valul de căldură se va mai pondera, totuși va fi în continuare vreme caniculară și disconfort termic accentuat; temperatura maximă se va situa în jurul a 37 de grade, cea minimă nu va coborî sub 20…21 de grade și după-amiaza indicele temperatură-umezeala (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În mare parte a intervalului va predomina cerul degajat, dar pentru scurt timp, în orele serii și la începutul nopții, se vor dezvolta nori convectivi și vor fi posibile oraje și averse slabe. Vântul va sufla în general moderat.
Sâmbătă, canicula și disconfortul termic vor continua să diminueze în sudul și sud-estul țării, totuși vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în Câmpia Română după-amiaza local va fi caniculă și indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul valorii critice de 80 de unități. Temperaturile maxime la nivelul întregii țări se vor încadra între 27 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul extrem al Olteniei și al Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 10 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 22 de grade pe litoral și în Dealurile de Vest. Cerul va fi variabil, dar pentru perioade scurte se va înnora și vor fi averse pe arii restrânse la munte, cu precădere în Carpații Meridionali și posibil cu totul izolat în dealurile sudice și în estul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat.
În București, canicula și disconfortul termic vor persista, dar vor fi mai puțin intense decât în zilele anterioare. Cerul va fi variabil și vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă de 20 de grade, ușor mai scăzută în zona periurbană.
Duminică, valul de căldură se va intensifica din nou în mare parte din țară, iar canicula și disconfortul termic accentuat vor afecta în special vestul, sudul și sud-estul teritoriului. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 38 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 13 și 24 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea, iar ușoare intensificări ale vântului vor fi în Dobrogea.
În București, valul de căldură se va intensifica din nou, disconfortul termic devenind accentuat; temperatura maximă va fi de 37…38 de grade, iar cea minimă de 20…21 de grade, ușor mai scăzută în zona periurbană. Cerul va fi mai mult senin și vântul în general slab.
Luni, marți și miercuri, valul de căldură va persista și chiar se va intensifica în prima zi când canicula și disconfortul termic foarte accentuat vor afecta majoritatea zonelor. Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi posibile pe alocuri, mai ales la munte și în regiunile nordice.
În București, valul de căldură va continua să se intensifice în primele două zile. Șansele pentru ploi de scurtă durată vor fi reduse.
Ai putea citi și: Anunț de ultimă oră cu privire la facturile tuturor românilor. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Deci banii de acolo nu îi putem retrage”