De peste 30 de ani, un număr tot mai mare de tineri români optează pentru studii în străinătate, atrași de ofertele educaționale variate și de prestigiu ale universităților internaționale. Instituțiile de învățământ superior din afară vin în România pentru a-și promova programele, în cadrul târgurilor de educație, potrivit bugetul.ro.
Unele dintre aceste universități oferă burse, fapt care nu îngreunează decizia tinerilor de a părăsi țara imediat după terminarea liceului. Este îngrijorător, căci ne arată că România nu facilitează viețile multor tineri, nu sprijină performanța lor, pierzându-i, astfel, în străinătate.
Te-ar mai putea interesa și: Semnal de alarmă tras de Salvaţi Copiii! Cum afectează sărăcia performanţele şcolare ale elevilor din România. Peste jumătate dintre copii şi tineri vor să plece din ţară
foto: tinerii pleacă din ce în ce mai mulți din țară
Tinerii români preferă Olanda și Marea Britanie pentru studii, datorită oportunităților de a învăța fără a plăti taxe mari și de a beneficia de sume mari de bani, care le permit să aibă un trai bun și să economisească.
De cealaltă parte, în România, costurile pentru studii și cazare sunt ridicate, ceea ce le impune studenților să muncească, de cele mai multe ori, pe salarii mizere, pentru a-și susține educația.
S-a mai observat o tendință crescută și către Belgia, Italia și Spania, unde programele de studii în limba engleză devin din ce în ce mai populare, iar tinerii pot reuși să se reunească cu familiile care lucrează în aceste țări.
Specialiștii estimează că, începând cu 2025, Germania va deveni o destinație preferată, având taxe de școlarizare mai accesibile, comparativ cu România.
Taxa de școlarizare de la universitățile lor este și de 1.500 de euro, în condițiile în care la noi se ajunge și la 2.000 de euro, pe an. În topul preferințelor pentru programele de studii, se numără:
Conform datelor INS pentru anul 2022, fenomenul migrației românilor a fost foarte mare, cu peste 202.000 de români care au ales să plece din țară, dintre care 118.000 erau bărbați, iar restul femei. Această emigrare este accentuată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, care caută oportunități mai bune în străinătate.
Pe de altă parte, românii se întorc în țară într-un număr aproape similar de persoane revenind. Peste 49.000 de români s-au întors din Spania, 29.000 din Marea Britanie și 30.000 din Republica Moldova.
Și tinerii care au finalizat studiile în străinătate au început să revină acasă, lucru îmbucurător pe jumătate. Nu putem să nu ne întrebăm care sunt direcțiile viitoare și cum va fi soluționată această problemă, în vederea creării unui mediu favorabil pentru tineri, adică pentru România de mâine.
Te-ar mai putea interesa și: Parlamentul a luat decizia finală: Tinerii cu studii în străinătate se vor putea întoarce să lucreze în țară