Camera Deputaților a adoptat marți, 25 aprilie, o lege prin care vânzătorii de mașini sunt obligați să prezinte la vehiculele puse la vânzare, un certificat RAR special, a anunțat ziare.com.
Citește și: Pericol pe șoselele din România! Aproape jumătate dintre vehiculele verificate de RAR au probleme tehnice
Noul certificat emis de RAR, numit „RAR Auto-Pass” conține istoricul complet al autovehiculului, astfel samsarii nu mai pot falsifica kilometrajul sau să ascundă anumite accidente suferite de mașină. Așadar, acest document este valabil pentru 60 de zile și trebuie obținut de la RAR de către vânzător.
„Operatorii economici autorizaţi sunt obligaţi:
a) să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei prestaţii efectuate, informaţii referitoare la numărul de identificare al autovehiculului şi valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului supus prestaţiei în cauză.
b) să transmită către RAR informaţii legate de repararea şi/sau înlocuirea odometrului din dotarea autovehiculelor, inclusiv valoarea indicaţiei acestuia înainte de intervenţie cât şi după intervenţia efectuată;
c) să transmită informaţii către RAR referitoare la numărul de identificare al vehiculului, precum şi la principalele operaţii de reparaţii pentru toate vehiculele rutiere la care au fost efectuate reparaţii în urma unor evenimente care au produs avarii grave la sistemul de direcţie, sistemul de frânare, structura de rezistenţă a caroseriei ori a şasiului sau la alte sisteme de siguranţă activă ori pasivă stabilite prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii”, mai prevede proiectul adoptat de către deputaţi.
„RAR eliberează contra cost, la cerere, deţinătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune – autoturisme, un certificat denumit „RAR Auto-Pass” care conţine informaţiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcţie, sistemul de frânare, structura de rezistenţă a caroseriei ori a şasiului sau la alte sisteme de siguranţă activă ori pasivă, precum şi la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare prevăzute la art. 6 a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piaţă în România”, arată legea nou-adoptată.
Legea urmează să fie promulgată de Președintele Klaus Iohannis, iar după promulgare, să fie publicată în Monitorul Oficial. Ulterior, RAR trebuie să pună la punct plaftorma online, imediat după publicarea legii.
Alte articole: Gata cu țepele samsarilor! Românii nu mai pot fi păcăliți când vor să cumpere o mașină. Ce obligații aduce noua lege