Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre nenumăratele cazuri de gripă care au dus la o adevărată epidemie în România. Rafila a explicat în cursul zilei de azi, într-o conferință de presă, că vârful valului de infecții respiratorii va fi în luna ianuarie. Mai mult, specialistul a prezentat un set de măsuri recomandate populației, precum și unele propuneri pentru desfășurarea orelor în școli.
În declarațiile sale, ministrul Sănătății susține că instituția pe care o conduce va face tot posibilul să nu introducă măsuri suplimentare. Momentan, elevii vor reveni la școală în condiții normale.
– „Nu ne dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener astfel încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa sezonieră, care anul acesta a început mai devreme”, a transmis Rafila.
Ai mai putea citi și: Românii nu vor rămâne fără paracetamol și ibuprofen. Rafila: „Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat și un ordin de ministru care limitează exporturile pentru 6 luni”
Conform lui Rafila, au fost luate referință cele cinci sezoane anterioare pandemiei de coronavirus. De obicei, vârful sezoanelor era prin februarie, însă de data aceasta va fi chiar în luna ce abia a început.
„Am luat ca referință cele 5 sezoane anterioare pandemiei. Vârful de obicei era mai târziu, undeva în luna februarie. De data asta, avem în luna decembrie-ianuarie. Ceea ce înseamnă că sezonul gripal este mai rapid decât în alți ani. În cele două săptămâni de sărbători, Crăciun și Anul Nou, raportarea a fost mai mică, dar chiar și așa numărul cazurilor a fost mai mare decât în anii precedenți”, a completat Alexandru Rafila.
– „Este posibil vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii, deci inclusiv de gripă. Durata valului este de 2-4 săptămâni”
– „Populația are o imunitate redusă la virusurile gripale care produc infecții respiratorii”
– „Având în vedere aceste considerente, avem un set de măsuri recomandate, unele pentru populația generală. Le cunoașteți din pandemie, nu sunt diferite (…) la nivelul unităților preșcolare și școlare, utilizarea măștii de protecție de către cadre didactice sau copii în anumite circumstanțe”
Ai mai putea citi și: Ce planuri are Guvernul, în caz de recesiune. Ce se va întâmpla cu prețurile la energie, carburanți și alimente