- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cele mai profitabile variante de economisire în perioade cu inflație. Ce dobânzi oferă Statul și băncile

27 May, 23:49 • Stefan Simion
În ultimii ani, depozitele la bănci nu mai sunt variante de economisire atât de profitabile ca pe vremuri. În primul rând, pentru că dobânzile au scăzut considerabil. Economiștii recomandă, de ani buni, investițiile în proprietăți, dar cei mai mulți români nu dețin banii necesari pentru asemenea investiții de amploare.
Cele mai profitabile variante de economisire în perioade cu inflație. Ce dobânzi oferă Statul și băncile

Cele mai profitabile variante de economisire în vreme de inflație rămân titlurile de stat ori depozitele bancare. Până pe 7 iunie, sunt disponibile titlurile de stat Tezaur. Dacă vrei să pui bani deoparte în titluri de stat ori în depozite bancare zilele astea, este necesar să iei în calcul inflația aferentă trimestrului 2 din 2025, care, potrivit estimării BNR, ar fi de 3,6%, +/-2,3 puncte procentuale.

Concret, la 1.000 de lei plasați pe un an ar trebui să obții cel puțin 36 lei pentru a bate inflația.

Ce dobânzi oferă Statul și băncile în această perioadă

Dobânzile titlurilor de stat în euro pe un an sunt mai avantajoase decât cele la depozitele bancare contractate pe aceeași perioadă de timp, în aceeași monedă.

Cele mai mari dobânzi la bănci, la depozite, sunt cuprinse între 5,7 – 6,85% pe an. Adică la 1.000 de lei depuși, într-un an mai câștigi 51,7 – 61,5 lei, după plata impozitului pe venit și a comisioanelor.

La titlurile de stat nu există taxare și comisioane. Tezaur de mai-iunie pe un an are o dobândă de 6%, ceea ce înseamnă un câștig de 60 lei.

În ceea ce privește ofertele pe 3 ani, băncile oferă între 5,25 – 6%, reprezentând între 55 – 162 lei cumulat pe toată perioada (la fel, după plata impozitului și comisioanelor).

La Tezaur, Statul oferă 6,85%/an, ceea ce înseamnă 68,5 lei/an, adică 205,5 lei cumulat pe cei 3 ani, potrivit unei analize Hotnews

Cât despre perioadele de maturitate mai lungi, oferta statului prezintă o dobândă la titlurile de stat pe 5 ani de 5%. În cazul insituțiilor financiare, acestea nu oferă, în general, depozite în euro pe perioade mai lungi de 36 de luni.

Titlurile de stat Fidelis, lansate în această vară

În această vară, Ministerul Finanțelor lansează noi titluri Fidelis (cele care se tranzacționează la Bursa de Valori București). Aceste titluri de stat sunt preferate în special de către cei familiarizați cu piața de capital, întrucât pot subcrie direct din fața calculatorului sau prin aplicația brokerului din telefon.

Citeste si Cele mai bune depozite bancare din România! Află la ce bancă poți obține o dobândă de peste 8%

Acolo există sume minime de 5.000 lei și 1.000 euro. Singura excepție este pentru donatorii de sânge, unde plafonul este de 500 lei.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor, cei 1.626 de donatori de sânge care au participat la campania „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în perioada 8-17 aprilie 2024 au beneficiat de o tranșă specială cu cea mai mare dobândă oferită în cadrul acestei ediții, de 7%, pentru achiziționarea de titluri de stat Fidelis, cu o scadență de un an.

Cine vrea să cumpere titluri Fidelis din edițiile anterioare o poate face la prețul pieței. Unele dintre cele din anii trecuți au prețuri mai mici. De exemplu, R2512AE se vinde cu 95,3 euro/titlu, R2508AE cu 96,9 euro, R2410A cu 98,8 lei, ori R2503A cu 99,74 lei.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult