Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis într-o postare pe Facebook că nu există o „taxă” oficială impusă obligatoriu pentru oficierea slujbei de înmormântare. El a evidențiat că în 2017, Sfântul Sinod a clarificat distincția între „taxe” și „contribuțiile benevole” oferite de credincioși pentru susținerea funcționării unităților de cult, transmite Știri pe surse.
Aceste declarații vin în contextul a ceea ce Vasile Bănescu a numit „pseudo-știri” care circulă în spațiul public despre „preoții care solicită bani la înmormântări”, oficialul Patriarhiei a făcut clarificări miercuri. El a subliniat că acest conținut fals este extras din contextul unei declarații mai vechi despre preoții care solicită bani pentru a face slujbele de înmormântare.
„Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiţionare a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar şi unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment. Nu există o aşa-zisă „taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiţionare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absenţa achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorităţii bisericeşti de care aparţine acesta”, a transmis Vasile Bănescu.
Te-ar putea interesa și: Noua Lege a pensiilor aduce schimbări și la ajutorul de înmormântare. Apare o nouă categorie de beneficiari
După cum explică Vasile Băbescu, în 2017, Sfântul Sinod al BOR a clarificat distincția esențială dintre „taxe” și „contribuțiile benevole” pe care le oferă credincioșii pentru susținerea activităților unităților de cult. Conform acestor norme interne ale Bisericii, „taxele stabilite de consiliul parohial se referă exclusiv la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”.
„Contribuţiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioşi cu ocazia săvârşirii unor Sfinte Taine şi ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către consiliul parohial şi are în vedere cheltuielile de funcţionare a parohiilor”, explică Vasile Bănescu.
Sfântul Sinod a reafirmat interdicția de a condiționa oficierea slujbei de înmormântare de plata unei taxe, mai ales în situațiile familiilor sărace. Totuși, parohiile consideră contribuțiile benevole ca fiind necesare, ca o formă de donație din partea familiilor pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul este obligat să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respective, a adăugat Vasile Bănescu.
Citește și: Ajutor de înmormântare 2024. Începând cu luna ianuarie se oferă alte sume de bani