Furnizarea căldurii la bloc este esențială pe timp de iarnă, iar legislația din România protejează dreptul locatarilor la condiții decente de trai. Chiar dacă un proprietar nu își plătește întreținerea, furnizorii de energie termică nu pot întrerupe căldura pe timpul sezonului rece, conform Legii nr. 325/2006.
Astfel, chiar dacă un proprietar nu își achită întreținerea, căldura nu poate fi oprită pentru vecini şi nici măcar pentru apartamentul său în timpul sezonului rece. Totuși, după această perioadă, furnizorii pot lua măsuri pentru recuperarea datoriilor, inclusiv oprirea agentului termic în afara sezonului rece.
Citeşte şi: Dan Diaconescu a revenit la TV după o interdecţie de 12 ani. Unde poate fi văzut în direct şi în reluare
În schimb, în situația în care un proprietar la bloc nu își achită datoriile, asociația de proprietari are dreptul de a demara acțiuni legale pentru recuperarea sumelor restante. Primul pas este notificarea prealabilă a proprietarului, iar dacă nu se ajunge la o rezolvare amiabilă, se deschide un proces civil pentru recuperarea datoriilor. Este important de precizat ca asociația să urmeze procedurile legale corecte și să evite măsurile abuzive care ar putea încălca drepturile fundamentale ale proprietarilor, conform stiripesurse.ro.
Conform regulamentului asociației și legislației în vigoare, se pot percepe penalități pentru fiecare zi de întârziere, însă acestea nu pot depăși limitele prevăzute de lege. De asemenea, îÎn cazul în care datoriile nu sunt achitate nici după o decizie judecătorească, asociația poate recurge la executare silită pentru recuperarea sumelor restante.