Conform Legii 165/2018, toate biletele de valoare, inclusiv tichetele de masă, sunt emise doar sub formă electronică. Similar cu tichetele tipărite anterior, tichetele acordate pe card au și ele o durată de valabilitate, iar sumele necheltuite în această perioadă sunt retrase de emitent, fiind indisponibile pentru beneficiar.
Potrivit legii, aceste tichete de masă sunt considerate a fi valabile doar dacă sunt înregistrate electronic cu informații precum numele și adresa emitentului, perioada în care pot fi utilizate, interdicția de a achiziționa produse alcoolice sau țigări, precum și datele personale ale salariatului care le folosește.
Ai putea fi interesat și de: Tichete sociale în valoare de 200 de lei pentru pensionari, de Crăciun. Ce categorii de seniori vor beneficia de banii oferiți de municipalitate
Potrivit Normelor metodologice din HG 1.045/2018, tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care sunt emise, cu excepția celor emise în intervalul 1 noiembrie – 31 decembrie, care pot fi folosite până la data de 31 decembrie a anului următor, conform legestart.ro.
În cazul în care sumele aferente tichetelor de masă nu sunt vor fi cheltuite în perioada de valabilitate menționată, acestea devin inutilizabile și sunt anulate.
Mai mult decât atât, există și o perioadă de valabilitate a cardului electronic care este folosit pentru tichetele de masă. Precum în cazul cardurilor bancare, sumele din cardul de tichete de masă nu mai sunt valabile după expirarea acestei perioade. De obicei, aproape de final de an, companiile care emit tichete de masă transmit notificări prin e-mail în care reamintesc aceste reguli.
Începând cu data de 1 august 2023, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 35 de lei, față de 30 de lei, cât era anterior, iar din 1 ianuarie 2024, valoarea unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 de lei.
Ai putea fi interesat și de: Cariera de inginer mecanic în România. Cum poți câștiga salariu de 1.500 de euro, tichete de masă, vouchere de vacanţă și maşină