- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Venitul minim necesar pentru un imobil în valoare de 100.000 de euro. Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți cumpăra o casă

30 Sep, 10:24 • Amarie Giorgiana
Dacă ai în plan să îți achiziționezi o casă și ai nevoie de un credit ipotecar, trebuie să știi că este nevoie de un venit minim necesar pentru a fi eligibil pentru finanțare.
Venitul minim necesar pentru un imobil în valoare de 100.000 de euro. Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți cumpăra o casă

Dacă te gândești de ceva vreme să îți achiziționezi o casă și ai nevoie de un credit ipotecar, să știi că trebuie să fii atent la venitul minim în care trebuie să te încadrezi pentru a fi eligibil. Specialiștii au explicat care este venitul minim necesar pentru a cumpăra un imobil în valoare de 100.000 de euro prin credit, cu un grad de îndatorare de 45% și o rată a dobânzii fixă de 5,9%, potrivit Economica.net.

Care este venitul minim necesar pentru un imobil de 100.000 de euro

Dacă valoarea imobilului este de 100.000 de euro, atunci, avansul pe care trebuie să îl ai pregătit este de minim 15%, adică 15.000 de euro. Astfel, vei avea nevoie de 85.000 de euro credit de la bancă și de 15.000 de euro contribuția ta, adică avansul. Pentru calcularea venitului minim necesar pentru obținerea creditului ipotecar în valoare de 85.000 de euro este nevoie să fie luate în considerare două aspecte importante: gradul de îndatorare și rata dobânzii.

Gradul de îndatorare reprezintă procentul din venitul tău lunar net pe care îl poţi aloca pentru plata ratelor creditului. Recomandarea generală este ca acest grad de îndatorare să nu depăşească 45% din venitul lunar. Aici sunt incluse nu doar rata creditului ipotecar, ci şi alte datorii, precum creditele de consum sau ratele pentru alte împrumuturi.

Citește și: România, printre cele mai prietenoase țări cu creditele ipotecare din UE. Este raiul pieței imobiliare

Rata dobânzii este un alt factor important în calculul venitului minim. O rată a dobânzii mai mare înseamnă o rată lunară mai mare pentru credit, ceea ce implică un venit mai mare necesar pentru a acoperi această plată.

Există mai multe calculatoare de credite ipotecare unde venitul minim necesar poate fi estimat. Se introduce valoarea locuinței, în cazul de față fiind 100.000 de euro, iar calculatorul afișează automat avansul minim necesar, adică suma de 15.000 de euro. În acest exemplu, venitul minim necesar pentru accesarea unui credit în valoare de 85.000 de euro este de aproximativ 6.220 de lei net lunar.

Astfel,  pentru a-ţi cumpăra imobilul de vis în valoare de 100.000 euro, prin intermediul unui credit ipotecar, având un grad de îndatorare de 40% şi o rată a dobânzii minimă de 5,9%, ai nevoie de un venit minim de 6,220 Lei. Calculelele sunt orientative, iar fiecare instituție financiară poate avea propriile criterii de eligibilitate.

Citește și: Strategii pentru reducerea ratei creditului ipotecar. Cum să economisești masiv!