Vești bune pentru România! Antreprenorii estimează o creștere semnificativă a veniturilor în 2023, citează agerpres.ro. Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) a realizat un sondaj la care au răspuns mai mulți antreprenori din România. Oamenii de afaceri nu au ezitat să răspundă sincer cu privire la perspectivele de viitor pe care le au în consens cu afacerea și cu veniturile pe care le-ar putea dobândi în 2023.
În urma răspunsurilor pe care antreprenorii le-au oferit la sondajul inițiat de ANIS, s-a putut constata că 65% dintre companiile românești consideră că cifra de afaceri va crește pe parcursul acestui an. Dintre cei care au fost chestionați, doar 4.8% dintre ei au menționat că preconizează o scădere a câștigurilor. 30.2% dintre antreprenori au spus că se așteaptă ca cifra de afaceri din 2023 să rămână asemănătoare cu cea din anul trecut.
Pe de altă parte, 68.3% dintre companiile românești estimează că vor termina anul cu o echipă mult mai mare, în timp ce 22.2% nu știu dacă vor face angajări în acest an. Antreprenorii nu au ezitat să vorbească inclusiv despre reducerea personalului, astfel, 9.5% dintre aceștia consideră că numărul de angajați din echipa lor se va diminua.
Vezi și: Statul oferă bani înapoi românilor! Ce persoane vor avea parte de venituri financiare
Sondajul arată că 61.9% dintre cei intervievați se așteaptă la o creștere a investițiilor clienților în proiectele din IT. La celălalt pol, 38.1% dintre ei preconizează o scădere a veniturilor în această direcție.
„Pe de o parte, aceste rezultate ne bucură pentru că demonstrează faptul că nu se întrevede o criză la nivelul industriei locale, iar impactul celei globale este relativ redus. Pe de altă parte, o bună parte dintre membrii noştri exprimă un anumit grad de precauţie în acest an, atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi predictibilitatea proiectelor la care lucrează.
Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialişti, existent deja şi perpetuat de la un an la altul. Speranţa noastră, ca asociaţie patronală, este ca acest sentiment de precauţie să fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei şi, la final de 2023, după ce tragem linie, bilanţul să arate foarte bine”, declară Corina Vasile, director executiv ANIS.