- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Venituri mai mari pentru milioane de români în 2024! Proiectul de lege a ajuns pe masa Guvernului

21 Jun, 08:20 • Adrian Popovici
Proiectul de lege privind transpunerea directivelor europene legate de salariul minim european va fi dezbătutîn ședința de guvern de vineri, 21 iunie 2024. Legea ar putea crește veniturile a milioane de români.
Venituri mai mari pentru milioane de români în 2024! Proiectul de lege a ajuns pe masa Guvernului

Vești bune pentru milioane de români. Guvernul urmează să adopte un proiect de lege care va aduce creșteri semnificative ale veniturilor pentru cetățeni, odată cu transpunerea directivelor UE privind salariul minim adecvat. Acest proiect de lege vizează stabilirea și actualizarea salariilor minime, precum și modificarea și completarea unor acte normative. Directiva europeană impune statelor membre să finalizeze în acest an implementarea acestor norme, urmând ca ele să fie aplicate de la 15 noiembrie, transmite Economedia.

Conform noii legislații, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată trebuie să reprezinte între 50% și 52% din câștigul salarial mediu brut. În România, acest criteriu va fi îndeplinit începând cu 1 iulie 2024, când salariul minim va fi majorat de la 3.300 lei la 3.700 lei. Această majorare a veniturilor fost aprobată de Guvern printr-o ordonanță de urgență adoptată la începutul lunii. Astfel, noul salariu minim se aliniază formulei europene care prevede ca acesta să fie cel puțin 50% din salariul mediu, care este estimat la 7.567 lei pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Proiectul de lege include un mecanism obiectiv de stabilire și actualizare a veniturilor, care va ține cont de mai mulți factori: puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor, distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea. Aceste criterii au rolul de a asigura un nivel de trai decent pentru toți angajații, reducerea sărăciei în rândul persoanelor încadrate în muncă și promovarea coeziunii sociale.

Reforma modului în care se calculează veniturile românilor cu salarii minime face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde este specificată în Jalonul 392, componenta 13 – Reforme sociale. Conform acestuia, intrarea în vigoare a actului care reglementează noul sistem de stabilire a salariului minim este esențială pentru atingerea obiectivelor de reformă.

Venituri mai mari pentru români
Venituri mai mari pentru români

Te-ar putea interesa și: Lovitură pentru pensionari. Decizia Casei de Pensii care îi poate lăsa fără 10% din venituri

Cum vor fi calculate veniturile românilor?

Directiva europeană prevede un mecanism clar pentru determinarea salariului minim, ce implică proceduri de stabilire și actualizare bazate pe criterii obiective. Acestea includ evaluarea puterii de cumpărare, considerarea costului vieții, analiza veniturilor generale și distribuția acestora, precum și examinarea ratei de creștere a salariilor și a productivității naționale pe termen lung.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative. Actualizarea veniturilor se va face periodic, o dată pe an. Dacă programul normal de muncă este sub 8 ore pe zi, salariul minim orar va fi calculat în funcție de numărul mediu de ore lunar, conform programului legal de lucru.

Autoritățile vor monitoriza evoluția salariului minim pentru a se asigura că acesta rămâne în intervalul de 50%-52% din câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare. De asemenea, salariul minim poate fi aplicat pentru un angajat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă, după care acesta trebuie să primească un salariu de bază superior, fără a diminua valoarea netă anterioară a acestuia.

Citește și: Comisia Europeană propune majorarea veniturilor pentru o categorie de români. Cine ar putea fi norocoșii