Veste bună pentru legumicultorii din Programul Tomata. Florin Barbu a subliniat că numărul beneficiarilor din Ciclul I este de aproape 22.000 de legumicultori. Inițial, Guvernul aprobase un plafon care acoperea plățile pentru 17.000 de beneficiari.
”Aș vrea să îmi cer scuze fermierilor pentru întârzierea la plată la Ciclul I pentru Programul Tomata.
A fost o problemă pentru că atunci când a fost elaborat actul normativ a fost evaluat pentru pentru un număr de 17.000 de beneficiari, în momentul de față au fost încheiate toate evaluările de către Direcțiile Agricole, iar numărul beneficiarilor este de aproape 22.000 și am luat decizia, împreună cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu de a acorda întreaga sumă de 3.000 euro/1.000 mp”, a anunțat ministrul Agriculturii.
Florin Barbu a declarat că în condițiile în care plățile începeau pe plafonul alocat, banii nu ajungeau pentru subvenția întreagă de 3.000 euro iar fermierii urmau să primească un cuantum diminuat de 2.400 euro.
”Astfel riscam ca legumicultorii să primească o subvenție de 2.400 euro. Așteptarea eu cred că este foarte bună și începând de săptămâna viitoare va fi aprobată în ședința de Guvern alocarea suplimentară de 13 milioane de euro pentru Cilul I și bineînțeles în aceeași hotărâre de Guvern vom da și Ciclul II la legume în spații protejate.
De aceea vreau să ne înțelegeți întârzierea dar noi am vrut să asigurăm, exact așa cum am promis, cei 3.000 euro”, a mai precizat Florin Barbu, potrivit Agrointel.ro.
Un tânăr legumicultor s-a întors din străinătate pentru a cultiva varză plată, din soiul Autumn King, în România. Ionuț Rotariu este administratorul Riv Farm Curtici, din orașul Curtici, județul Arad și cultică 60 de ari în câmp cu varză,vinete și roșii și 800 de metri pătrați de solar cu alte legume. Varza plată o cultivă pe o suprafață de 1.700 de metri, iar zilele acestea se află în plină recoltare.
Modelul lui Ionuț a fost, încă din școala primară, fermierul Dimitrie Muscă, a cărui fermă a avut ocazia să o viziteze alături de colegii săi. De atunci a visar să devină fermier.
„Am făcut agricultură de când am fost copil. Acesta este al doilea an de când am reluat activitatea. Mi-am dorit să fiu fermier de când, în clasa a III-a am vizitat ferma domnului Dimitrie Muscă. Atât de tare mi-a plăcut, că am zis că vreau să devin fermier. Cu gândul acesta am plecat afară, să adun bani, să investesc în țară într-o afacere în agricultură.
Acum am 28 de ani și am fost plecat pentru a lucra în străinătate. De la 19 ani până la 27 am muncit în străinătate, iar apoi m-am întors și mi-am deschis propria afacere, aici, în țară. Astăzi este prima zi când onorez o comandă, am semnat un contract cu un depozit, mă aflu chiar în câmp la cules de varză plată. Anul viitor doresc să extind suprafața cultivată cu varză plată cu încă 2 hectare”, a declarat Ionuț Rotariu. (Citește AICI mai multe detalii)