Persoanele care lucrează în învățământ au primit o veste excelentă aceste zile. Cu alte cuvinte, este vorba despre faptul că au aflat că urmează să primească salariile aferente lunii iulie cu 3 zile mai, respectiv în data de 11 august. Data a fost modificată de un ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Finanțelor nr. 2.241 din 21 iulie 2023, iar această măsură a fost luată în contextul în care data de luni, 14 august, este zi liberă legală, făcându-se punte cu ziua de marți, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), și aceasta zi fiind declarată liberă legal.
Citește și: VIDEO: Câți bani se câștigă în Legiunea Străină. Salariul e mai mic decât ai crede
Astfel, conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.
Ordinul publicat, deja, în Monitorul oficial prevede că: „c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”.
În ultima perioadă, aplicația de salarizare din unitățile de învățământ, EduSAL, a fost actualizată de 3 ori, după ce mai multe erori au fost raportate de secretarii și contabilii din școli.
Câteva erori din versiunea venită vineri, 28 iulie, au generat salarii mai mari cu până la 2.000 de lei net pentru profesori. Potrivit Hotărârii de Guvern (HG), ziua de 14 august trebuie recuperată până pe 31 august, care a stabilit zilele libere din anul 2023.
Pe data de 14 iulie 2023, profesorii au primit salariile majorate, conform ordonanței de urgență nr. 57 din 2023, iar aceste majorări vin ca urmare a grevei din perioada mai-iunie.
Guvernul a crescut salariile de bază din învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.
Ordonanța mai prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.
Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”.
Citește și: Ce face un controlor de calitate pentru un salariu de peste 1100 de euro. Sunt mii de posturi disponibile