Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce o veste bună. Fermierii își vor primi banii în termen de 10 zile, informează bugetul.ro. Anunțul a fost făcut de directorul general, Adrian Pintea.
Directorul general al APIA a anunțat o nouă subvenție pentru fermieri. Primele informații arată că plata se va face pe cap de animal, în cazul vacilor de lapte. Românii care au depus cereri pentru subvenția temporară acordată pentru vacile de lapte vor primi sumele cuvenite în termen de 10 zile.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Mai mulți bani pentru fermierii români! Ministerul Agriculturii a făcut anunțul: „Am majorat valoarea creditelor”
Valoarea plății este de 73 de euro pe cap de vacă adultă. Suma va fi achitată în lei. Se pare că etapa de primire a cererilor pentru a doua sesiune s-a încheiat. În prezent, funcționarii APIA efectuează verificări administrative pentru a stabili care dintre fermieri sunt eligibili.
„În această perioadă sau, după cum știm, s-a încheiat depunerea cererilor, se fac verificările administrative, pentru că se fac doar controalele administrative, adică din punct de vedere al documentelor și în sistemul informatic”, a explicat Pintea.
„Suntem pe ultima sută de metri să spun așa și cu această verificare și undeva în 10 zile zic eu că vom da drumul și la acești bani astfel încât să închidem și cu sprijinul Ucraina, să fie plătiți și acești fermieri”, a mai adus precizări șeful APIA.
Schema de ajutor are scopul de a sprijini crescătorii din sectorul bovin. Ajutorul financiar vine în contextul crizei generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Beneficiarii sunt crescătorii de animale care dețin bovine înregistrate în Baza Națională de Date (BND), fie ca proprietari de exploatații, fie ca proprietari de animale.
Sesiunea de depunere a cererilor s-a încheiat pe data de 9 august și este a doua derulată de APIA în acest an. Prima sesiune s-a încheiat pe data de 23 martie și mai mulți fermieri nu au fost considerați eligibili. După ce s-a atras atenția asupra acestei situații, lucrurile s-au schimbat în Parlament. Astfel, s-a deschis o nouă sesiune, iar toți crescătorii beneficiază de aceste subvenții.
Citește și despre: Greșeala care îi poate lăsa pe micii fermieri fără subvenție