- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste bună pentru șoferi! Rovinieta poate fi achiziționată și online, prin ghişeul.ro

27 Jun, 14:53 • Adrian Popovici
Șoferii din România vor putea să cumpere rovinieta și online, prin ghișeul.ro. Anunțul a fost făcut de CNAIR.
Veste bună pentru șoferi! Rovinieta poate fi achiziționată și online, prin ghişeul.ro

Vești bune pentru șoferii din  România! De astăzi, 27 iunie 2024, rovinieta poate fi achiziționată și online prin intermediul platformei ghiseul.ro, conform anunțului făcut de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), după cum transmite News.ro.

Această noutate vine în urma unui parteneriat între CNAIR și Autoritatea pentru Digitalizarea României, oferind astfel utilizatorilor rețelei de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi o modalitate mai simplă și accesibilă de a plăti tariful de utilizare a drumurilor. Plata poate fi efectuată exclusiv prin intermediul cardului bancar, facilitând astfel accesul la acest serviciu.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a subliniat pe Facebook importanța acestui pas în simplificarea interacțiunii dintre cetățeni și stat, mai ales în contextul perioadei de concedii când mulți români pornesc la drum. Această inițiativă contribuie la eliminarea unor griji suplimentare, permițând achiziționarea rovinietei rapid și eficient prin câteva clickuri.

„Am făcut încă un pas pentru a aduce statul la un click distanţă! Pentru că am intrat în perioada concediilor, am vrut să mai scăpăm românii de o grijă. Începând de astăzi, 27 iunie, românii care pornesc la drum pot cumpăra toate tipurile de rovinietă direct pe www.ghiseul.ro, prin câteva clickuri”, a scris ministrul pe Facebook.

Rovinieta
Rovinieta

Te-ar putea interesa și: Cum poţi verifica valabilitatea rovinietei. Cine este scutit de plata acesteia

Rovinieta va putea fi cumpărată online

Rovinieta este necesară pentru circulația pe rețeaua de drumuri naționale, excluzând drumurile aflate în intravilanul municipiilor, între indicatoarele de intrare și ieșire. Acest tarif trebuie achitat de toate categoriile de vehicule înmatriculate, atât din România cât și din alte state, fiind aplicabil atât persoanelor fizice, cât și juridice. Vehiculul este definit ca orice autovehicul rutier înmatriculat, având cel puțin două axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul și semiremorcă ori remorcile tractate de acesta. Utilizatorii, fie persoane fizice, fie juridice, sunt cei care dețin sau pot folosi legal aceste vehicule.

Există mai multe categorii de roviniete, în funcție de tipul și greutatea autovehiculului. Categoria A este destinată autoturismelor. Categoria B include vehiculele de transport marfă cu o greutate totală maximă autorizată (MTMA) de până la 3,5 tone. Categoria C se aplică vehiculelor de transport marfă cu MTMA între 3,5 și 7,5 tone. Categoria D acoperă vehiculele de transport marfă cu MTMA între 7,5 și 12 tone. Categoria E este pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA de peste 12 tone și maximum 3 axe, iar categoria F se referă la cele cu MTMA de peste 12 tone și minimum 4 axe. Categoria G este destinată vehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto, și maximum 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto.

Această nouă facilitate de a cumpăra rovinieta online pe ghiseul.ro reprezintă un pas important către digitalizarea serviciilor publice, aducând beneficii semnificative utilizatorilor prin reducerea timpului și efortului necesar pentru a achiziționa acest document esențial pentru circulația pe drumurile naționale.

Citește și: Anunț pentru șoferii români! Timp de 3 zile, vor fi noi restricții de circulație în Capitală. Care sunt rutele ocolitoare