Studenții din România au parte de o veste bună. Taxa anuală pe care aceștia o plătesc, indiferent că vorbim despre facultățile de stat sau private, ar putea să nu mai crească. Acest proiect de lege vine ca o mână de ajutor pentru cei care vor să studieze, mai ales în alt oraș față de cel de domiciliu, dar posibilitățile financiare nu le permit să se întrețină 100% singuri.
Potrivit proiectului de lege, studenții care ocupă locurile cu plată ar putea beneficia de o plafonare a taxei. Instituțiile de învățământ superior, atât de stat, cât și private, ar avea obligația de a stabili, cu cel puțin 6 luni înainte, ce tarife le vor cere cursanților. Textul proiectului de lege prevede următoarele:
„În instituțiile de invăţământ superior de stat, învăţământul este gratuit, pentru cifta de şcolarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, cu taxă. Cuantumul taxei este propus de consiliul de administralie, aprobat de senatul universitar, se aduce la cunoştinţa candidaţilor cu cel puţin 6 luni înainte de data concursului de admitere, fără a putea suferi modificări pe perioada unui ciclu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
n instituțiile de invălământ superior particular şi confesional particular, învăţământul este cu taxă. Cuantumul taxei este propus de consiliul de administrație al instituției de invățământ, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor cu cel puţin 6 luni înainte de data concursului de admitere, fără a putea suferi modificări pe perioada unui ciciu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
Instituțiile de invăţământ superior au autonomie în stabilirea cuantumului taxelor şi au obligaţia să le comunice tuturor celor interesaţi, inclusiv pe site-ul instituţiei de invăţământ superior. În Instituțiile de invăţământ superior de stat, taxele anunţate se menţin toată durata normală a unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoție de studenţi”.
O altă veste bună se referă la planul Ministerului Educației de lansare a unui concurs național pentru acordarea de burse în vederea derulării de stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, precum și de stagii postdoctorale și de cercetare. Persoanele selectate vor fi obligate să-și înceapă stagiile de pregătire în anul 2024, plecarea putându-se face începând cu 1 februarie 2024.
Studenții români care aleg să studieze în străinătate vor putea primi burse de studiu din partea Ministerului Educației de la București. Cuantumul lunar al burselor este cuprins între 1.200 și 2.000 de euro, în funcție de țara în care se desfășoară stagiul, conform Ordinului nr. 6517/2023 dat de Ministerul Educației.
Citește și: Portalul European pentru Tineret oferă o șansă unică! Călătorii gratuite pentru studenți timp de o lună!