Guvernul României a lansat o strategie națională ambițioasă pentru sprijinirea părinților și familiilor, cu scopul de a crea un mediu mai sănătos și mai sigur pentru creșterea copiilor până în 2030. Prin intermediul acestei inițiative, autoritățile își propun să ajute părinții să facă față provocărilor zilnice și să le ofere resurse pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, potrivit cancan.ro.
Strategia Națională pentru Susținerea Părinților 2024-2030 are în vedere crearea unui cadru educațional și emoțional sănătos pentru copii, prin educarea părinților și oferirea de sfaturi și resurse specializate.
Te-ar mai putea interesa și: Oferte de neratat la Lidl! Copiii își vor implora părinții să ia cu asalt magazinele
foto: părinți și copii
Printre măsurile cheie se numără organizarea de cursuri gratuite de educație parentală și sesiuni de consiliere pentru părinți, care îi vor ajuta să învețe cum să gestioneze mai bine comportamentele copiilor și cum să creeze un mediu educațional pozitiv acasă. Guvernul va implementa campanii de sensibilizare pentru a sublinia importanța sprijinului familial în dezvoltarea copiilor.
O altă direcție majoră a strategiei este acordarea unui sprijin deosebit părinților din comunități vulnerabile. Până în 2030, se preconizează că 900 de localități marginalizate vor beneficia de resurse și activități destinate sprijinirii părinților din aceste zone. De asemenea, un alt obiectiv al strategiei este reducerea fenomenului de bullying în școlile din România, oferind părinților, cadrelor didactice și copiilor instrumentele necesare pentru a recunoaște și combate acest comportament dăunător.
Prin aceste măsuri, Guvernul își propune să reducă stresul parental și să îmbunătățească relația dintre părinți și copii, încurajând o implicare activă a părinților în educația și dezvoltarea copiilor lor. Mai mult, prin sprijinul oferit în zonele vulnerabile și prin combaterea bullying-ului, se dorește crearea unui mediu mai sigur pentru copii în școlile din România.
Finanțarea acestei strategii va fi asigurată din fonduri publice, cu o alocare specială din bugetul de stat și posibil din fonduri europene, în funcție de disponibilitatea acestora.
Te-ar mai putea interesa și: Vacanța de Crăciun 2024. Ce zile libere vor avea părinții și angajații