Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a declarat că românii vor ieși mai târziu la pensie, când vor fi mai bătrâni, a transmis antena 3 CNN.
Deși speranța de viață în România scade, potrivit statisticilor, crește vârsta de pensionare, astfel oamenii vor prinde mai puțin timp la pensie.
Potrivit PNRR, vârsta de pensionare va fi egalizată între bărbați și femei, astfel și femeile se vor putea pensiona când ajung la vârsta de 65 de ani. Toate aceste măsuri se vor face eșalonat până în anul 2035 și nu va fi cazul unei creșteri abrupte.
În acest moment, femeile se pot pensiona la vârsta de 62 de ani, iar pe viitor, vârsta de pensionare va crește ușor la 63 de ani, până în anul 2030. Ulterior, în 2035, femeile se vor retrage din activitate la 65 de ani, aceeași vârstă la care pot ieși și bărbații la pensie, potrivit măsurii incluse în PNRR.
Un român plătit cu salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuţii, o pensie de stat de 1.275 de lei.
În ceea ce privește vârsta de pensionare, șeful Casei de Pensii a subliniat faptul că o egalizare a vârstei de pensionare, asumată în PNRR, va fi atinsă eșalonat până în 2035.
„Vârsta de ieșit la pensie la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. Ceea ce prevedere PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani”, a subliniat șeful Casei de Pensii.
Mai mult, șeful Casei de Pensii a explicat care sunt modificările în ceea ce privește stagiul de cotizare.
„Legislația prevede ca stagiu minim să fie de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. Ce vrem noi să obținem este că acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii”, a mai spus Daniel Baciu, potrivit romaniatv.net.
Alte articole: Se schimbă vârsta de pensionare pentru o categorie de români! Câți ani vor trebui să muncească în plus