- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste majoră pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu: „Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje”

08 Jul, 14:00 • Bumbeneci Diana
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat care vor fi pensionarii care vor fi mai avantajați după 1 septembrie 2024.
Veste majoră pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu: „Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje”

Simona Bucura Oprescu a oferit clarificări cu privire la momentul optim pentru ieșirea la pensie și a răspuns la întrebarea: când este mai bine să ieși la pensie, înainte sau după 1 septembrie 2024? Oficialul de la Ministerul Muncii are vești bune pentru pensionari.

Veste importantă pentru pensionari

Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje. Și mă refer aici la reducerile legate de faptul că poți ieși și cu pensia anticipată, fără nicio penalizare, dacă ai 40 de ani. Da, alea sunt alte categorii de pensii.

Mă refer și la pensia pentru limită de vârstă. La faptul că ai o reducere, dar nu pentru faptul că ai copii în cazul femeilor. Mai sunt și alte aspecte. Mă refer la aspectele legate de faptul că un concediu de creștere copil este stagiu contributiv”, a spus ministrul Muncii la Realitatea PLUS.

Ministrul Muncii şi Solidarității Sociale, a vorbit la Antena 3 CNN despre concediile care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei. Sunt avantaje pentru femei, a arătat ministrul.

Acesta a arătat la Antena 3 CNN că sunt avantaje pentru femei în noua lege a pensiilor.

Noua legea a pensiilor. Avantajele pentru femei:

  • Egalizare treptată a vârstei de pensionare până în 2035
  • Vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni)
  • Concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă.

Citește și: ROBOR 8 iulie. Banca Națională confirmă schimbarea pentru toți românii care au credite în LEI

Simona Bucura Oprescu, despre veniturile pensionarilor
Simona Bucura Oprescu, despre veniturile pensionarilor

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.

Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani„, a explicat ministrul.

Astăzi, vârsta de pensionare pentru femei este 62 de ani și două luni, din iulie va fi 62 de ani și trei luni.

Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani.

Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să crească eșalonat la 65 de ani.

Simona Bucura Oprescu a explicat și care sunt tipurile de pensii care se vor mai acorda după implementarea noii legi a pensiilor.

Potrivit Ministrul Muncii, tipurile de pensie sunt:

  • Pensia pentru limită de vârstă
  • Pensia de invaliditate
  • Pensia anticipată
  • Pensia de urmaș

Așadar, se poate observa că, potrivit noii legi a pensiilor, vor exista doar patru categorii de pensii, și nu cinci, așa cum este în acest moment. Cu alte cuvinte, dispare o categorie de pensie. Mai exact, pensia anticipată fără penalizări.

Prin urmare, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

Ai putea citi și: Vacanță la mare: contraindicații, beneficii și sfaturi pentru caniculă în 2024. Ce trebuie să faci pentru o vacanță reușită

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult