Impozitul este calculat, ca și până acum, în funcție de capacitatea cilindrică a fiecărei mașini, și va avea, după caz, valoare de:
În cazul autobuzelor, autocarelor și micorbuzelor, noul impozit va fi va fi de 32 de lei/200 cm3, iar pentru alte vehicule cu tracțiune mecanică cu o masă de până la 12 tone, taxa va fi de 40 lei/200 cm3.
„În cazul mijloacelor de transport cu tracţiune mecanică mai mici de 12 tone, impozitul se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm3 sau fracţiune din aceasta cu nivelurile prevăzute de lege”, se mai arată în proiect.
Citește și: Cel mai mare finanțator din UE pentru achiziția de mașini electrice și hibrid este România!
Ompozitul se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și, respectiv, 30 septembrie inclusiv. Pentru plata anticipată a impozitului, până la 31 martie, Primăria acordă o bonificație de 10%.
Potrivit deciziei plenului Consiliului Local Iași, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%. În acelaşi timp, pentru ataşe, taxa anuală se stabileşte la nivelul de 50% din taxa datorată pentru motociclete, motoscutere şi scutere.
Noul cuantum al taxei va fi achitat de orice persoană fizică sau juridică care are în proprietate un mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în evidențele Primăriei Iași, potrivit ziaruldeiasi.ro.