- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste uriașă pentru românii care au nevoie de credit. Marcel Ciolacu: „Majorăm și bugetul schemei. Permitem și plata datoriilor restante”

09 Oct, 13:03 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu anunță o veste uriașă pentru fermierii din România. Guvernul sprijină această categorie de români și mărește bugetul alocat programului „credit pentru fermieri”.
Veste uriașă pentru românii care au nevoie de credit. Marcel Ciolacu: „Majorăm și bugetul schemei. Permitem și plata datoriilor restante”

Sunt vești bune pentru românii care pot accesa „creditul fermierului”. Premierul Marcel Ciolacu a transmis, în ultimele sale declarații, că se extinde programul ”Creditul fermierului”. Prin noua decizie a Guvernului se va extinde și rata de dobândă ce reprezintă ROBOR la 3 luni. De această extindere a programului vor beneficia aproximativ 7500 de fermieri.

Veste bună pentru românii care au nevoie de credit

„Adoptăm azi noi soluții pentru susținerea producătorilor agricoli. Extindem programului „Creditul fermierului” unde acoperim partea de dobândă ce reprezintă ROBOR la 3 luni. Acum, permitem și plata datoriilor restante către furnizori sau distribuitori de materii prime, precum și pentru culturi agricole calamitate. Majorăm și bugetul schemei cu 400 de milioane de lei, la un total de peste 1,85 miliarde lei. Vor primi acest sprijin circa 7500 de beneficiari.

Am alocat agriculturii, în acest an, până la 30 septembrie 2024, peste 5 miliarde de euro pentru măsuri de sprijin și cred că au fost decizii necesare și corecte! Avem în lucru și alte scheme de susținere pentru fermierii noștri”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Vezi și: Marcel Ciolacu dă de pământ cu decizia C.E. privind subvențiile la energie. „România nu e obligată”

Marcel Ciolacu, despre creditul fermierului
Marcel Ciolacu, despre creditul fermierului

Cum se acordă creditul fermierului

„Ajutorul de stat ”Creditul Fermierului” finantat de Ministerul Agiculturii si Dezvoltarii Rurale este constituit din partea de dobanda reprezentand ROBOR la 3 luni si este acordat fermierilor dupa cum urmează:

• pentru creditele non-revolving pentru finantarea capitalului de lucru/ activitatii curente aprobate de catre institutiile de credit pe baza criteriilor specifice prevazute in normele si procedurile interne proprii de creditare;

• perioada de acordare a creditului este de maxim 60 de luni, fara posibilitatea de prelungire;

• dobanda este la nivelul de ROBOR la 3 luni plus o marja de max. 1,95% pe an.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre institutia de credit in toate etapele creditarii. Marja nu include taxele aferente operatiunilor conexe activitatii de creditare, precum taxe notariale, costurile legate de evaluare si inregistrarea garantiilor si altele asemenea.

• nu se percepe comision de rambursare anticipate;

Condiții de eligibilitate pentru beneficiari

✓ au contractat un credit non-revolving pentru finantarea capitalului de lucru, potrivit contractului de credit încheiat cu banca după data autorizării prezentei scheme de ajutor de stat de către Comisia Europeană;

✓ nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost recuperate/platite;

✓ nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile;

✓ impotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei;

✓ desfasoara activitate in domeniul productiei agricole primare si activitatea (codul CAEN pentru care se solicita finantarea) este inregistrata si autorizata la cel puțin un punct de lucru / sediu / la terti, potrivit certificatului constatator obținut de la RECOM;

✓ nu figureaza cu credite restante, inclusiv pentru finantarile tip leasing, sau, daca inregistreaza restante, acestea sunt incadrate in categoriile A, B, C in baza de date a Centralei Riscului de Credit;

✓ nu figureaza in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati cu interdictie de a emite cecuri si cu incidente majore cu bilete la ordin in ultimele 6 luni anterioare datei solicitarii.”, se anunță în Ordonanța Guvernului.

Ai putea citi: Planul României cu privire la creșterea natalității și la avorturi. Marcel Ciolacu: „Dăm femeii alternativa”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult