Ia românească a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Dosarul „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” a fost inclus în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității.
Reprezentanții celor două țări au prezentat, în cadrul reuniunii, informații privind contribuția elementului la vizibilitatea și semnificația patrimnoiului cultural imaterial național și universal, conexiunea cu alte elemente de patrimoniu, dialogul între comunităţi, cercetători şi ONG-uri, precum şi măsurile de salvgardare implementate în comun de ambele state cu implicarea comunităţilor, purtătorilor şi societăţii civile.
Toate cele 24 de state membre ale Comitetului au apreciat valoarea elementului pentru identitatea culturală a celor două țări, funcțiile sociale ale acestuia, aportul la consolidarea dialogului între comunităţi şi la incluziunea socială, precum şi importanţa măsurilor actuale şi viitoare de salvgardare implementate în cooperare cu comunităţile de purtători, în vederea promovării cămăşii cu altiţă, inclusiv prin intermediul acţiunilor de educaţie formală şi non-formală.
Cei responsabili pentru această reușită sunt generațiile de creatori ai cămășii cu altiță.
Instituțiile culturale din România și Republica Moldova au datoria de a continua încurajarea acestui demers al creatorilor de promovare a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.
Zeci de mii de români își sărbătoresc ziua de naștere pe 1 decembrie. Iată statisticile
Delegaţia României la Rabat este condusă de András István Demeter, secretar de stat în Ministerul Culturii, şi le include pe Simona-Mirela Miculescu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, şi Ioana Baskerville, punctul focal pentru Convenţia 2003.
Delegaţia Republicii Moldova este condusă de Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova. Din aceasta fac parte: Corina Călugăru, ambasador, delegat permanent al Republicii Moldova pe lângă UNESCO şi Andrei Prohin, expert în patrimoniul cultural imaterial.
„Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Naţională a României reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova. Cămaşa cu altiţă, ia românească aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regină Maria şi Familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere”, a transmis Ana-Maria Cătăuţă, preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
Citiți și: Vești bune pentru români! Minivacanța de 1 decembrie aduce vreme bună și temperaturi de 14 grade!