PSD și Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-au asumat introducerea salariului minim european, până la finalul anului 2024. Salariul minim european va fi în strânsă legătură cu salariul mediu pe economie, iar acesta tocmai a crescut de la 4270 de lei la 4876.
„Avem o ţară stabilă macroeconomic, avem o ţară unde în acest moment scade inflaţia şi încercăm să scădem preţurile la alimente. Acolo a mai rămas un decalaj. Am cifrele exact cât au crescut per gospodărie, cât au crescut veniturile per persoană, care sunt şi creşterile de preţuri. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în România a atins 4876 lei în februarie 2024, comparativ cu 4270 lei în aceeași perioadă a anului anterior, reprezentând o creștere netă de peste 600 lei.
În februarie 2024, indicele câștigului salarial real a fost de 106,5% față de aceeași lună a anului precedent, indicând o creștere a puterii de cumpărare a salariilor ajustată pentru inflație.
Activitățile din sectorul serviciilor în tehnologia informației, inclusiv serviciile informatice, au înregistrat cele mai mari câștiguri salariale medii nete, cu 11297 lei, în timp ce cele mai mici câștiguri au fost înregistrate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2729 lei.
Valorile salariului mediu sunt strâns legate de creșterea salariului minim pe economie. În ultimii ani, PSD a implementat politici fiscale pentru a sprijini creșterea veniturilor populației și pentru a reduce disparitățile sociale, inclusiv prin creșterea salariului minim pe economie.
PSD susține că a promovat creșterea salariului minim pe economie, cu majorări semnificative în 2023 și planuri de creștere ulterioară. Aceste măsuri au avut un impact pozitiv asupra milioanelor de lucrători cu venituri mici, îmbunătățindu-le nivelul de trai și reducând riscul de sărăcie.
Mai mult, s-a susținut creșterea salariilor în sectorul public, în special în domeniile educației și sănătății, pentru a atrage și menține profesioniști calificați și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite.
În ciuda crizelor din ultimii ani, România a reușit să crească semnificativ salariul mediu, iar echilibrul între salariul minim și cel mediu rămâne un obiectiv. Implementarea salariului minim european, propusă de PSD, ar putea contribui la reducerea decalajului între veniturile mici și cele mari, oferind în același timp o formulă mai predictibilă pentru calculul salariului minim.
Vezi și: Marcel Ciolacu face anunțul zilei cu privire la salariile românilor. Ce bani vor primi angajații