Vești bune de la MADR! APIA a autorizat la plată pentru fermieri suma de aproximativ 1,5 miliarde de lei. Banii sunt alocați pentru intervenţiile de plăţi directe, ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, zootehnic, precum şi măsurile de dezvoltare rurală, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
„În această săptămână, APIA a autorizat la plată pentru fermieri suma totală de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ce reprezintă intervenţiile de plăţi directe, ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, zootehnic, precum şi măsurile de dezvoltare rurală”, a scris Florin Barbu.
Oficialul mai explică și că fermierilor din sectorul vegetal le intră în conturi 528 milioane lei, iar celor din sectorul zootehnic, 964 milioane lei.
„Pentru sectorul vegetal sunt plăţi directe decuplate, ecoschema PD 04 – practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, ANT-uri, precum şi măsuri de dezvoltare rurală care vizează mediul şi clima, agricultura ecologică sau zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau specifice”, a mai transmis ministrul.
Acesta anunţă că plăţile pentru sectorul zootehnic vizează sprijinul cuplat pe venit la vaci de lapte, carne de vită, ovine şi caprine.
Vezi și: Meteo 1 martie – 1 aprilie. Românii află oficial ce temperaturi vor fi în următoarele 4 săptămâni
Obiectivele eco-schemei vizează:
Alocarea financiară orientativă pentru anul 2023 este 317.827.328,97 Euro, cuantumul unitar planificat fiind de 56,28 Euro/ha.
Beneficiarul eco-schemei Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil se încadrează în categoria fermierilor activi, în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021, și este beneficiar al schemei BISS, cu respectarea integrală a condiționalităților de mediu aferente BISS.
Eco-schema se aplică per hectar și vizează toate suprafețele de teren arabil pe care se desfășoară activitate a gricolă în sectorul vegetal.
Începând cu anul 2024, fermierii trebuie să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă).
1.1 În cazul fermelor cu peste 75% din terenul arabil utilizat pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, culturi de leguminoase, culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură, sau combinații ale acestora, ponderea elementelor neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă) trebuie să depășească 3%, începând cu anul 2024.
Să cultive pe o pondere minimă din totalul terenului arabil declarat, culturi leguminoase, bogate în proteină vegetală, fixatoare de azot, care se pot recolta, precum: soia, mazăre de consum/furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi, facelia, fasole, fasoliță, ghizdei, năut, lupin, linte, bob, lucernă, arahide, amestecuri de leguminoase și graminee perene). Ponderea minimă va fi de 10% în anul 2023 și 5% începând cu 2024.
În perioada sensibilă pentru sol cuprinsă între 15 iunie – 15 octombrie, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi agricole sau se asigură o acoperire minimă a solului cu miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate, după recoltarea culturii principale, pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației.
CERINȚE SPECIFICE:
La cerințele generale obligatorii se cumulează una din următoarele cerințe specifice, la alegere:
A. Să practice diversificarea culturilor pe terenul arabil, în funcție de suprafață
B Să practice o tehnologie de tip conservativ pentru sol (no /minimum /strip-till) pe minim 50% din suprafața cultivată a exploatației.
C. Să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație, precum: populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Alun, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii.
Ai mai putea citi și: În nici 3 ani, costul traiului decent s-a scumpit cu 40%. Cât costă coșul de mâncare pentru o familie cu 2 copii