Românii care primesc pensie au parte de o nouă schimbare. Legea pensiilor private a avut parte de modificări considerabile încă din 2022, printr-o ordonanță de urgență, schimbare ce face referire la modul în care se face plata banilor către beneficiari sau către moștenitori.
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului numărul 174/2022, moștenitorii pot opta dacă primesc direct banii din Pilonul II ai persoanei decedate sau în contul lor din Pilonul II.
Până în momentul în care s-a decis această modificare, moștenitorii intrau în posesia banilor cumulați de persoana decedată doar în situația în care nu erau participanți la Pilonul II de pensii. Așadar, aceștia nu plăteau contribuții de asigurări sociale în sistemul public.
„Plata către participanți sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plată unică (toți banii deodată), fie ca plăti eșalonate (rate lunare egale) pe o perioada de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din sistemul public (Pilonul I)“, explică Asociația Pensiilor Administrate Privat (APAPR).
Potrivit ultimelor schimbări care au avut loc, banii acumulați la Pilonul II de pensii se moștenesc în situația în care decesul participantului are loc înainte că acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie, astfel că, moștenitorii direcți dobândesc calitatea de beneficiari.
Ai mai putea citi: Untul a ajuns un produs de lux în România! Alimentele au acum sisteme antifurt
„(1) În cazul decesului unui participant înainte de transferul activului personal net către un fond de plata a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.
(2) Drepturile beneficiarilor prevăzuți la alin. (1) sunt aceleași cu cele ale participanților la acel fond de pensii.
(3) Beneficiarul are dreptul să opteze între:
a) cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;
b) plata unică sau plăti eșalonate în rate pe o durata de maximum 5 ani, fără a datora penalități, indiferent dacă beneficiarul are
sau nu calitatea de participant.
(4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 30 de zile calendaristice de la dată solicitării acestora”, este prevăzut în articolul 38 din OUG 174
Conform ultimelor date prezentate de reprezentanții Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în spațiul public, fondul de pensii facultative a ajuns la active în valoare de 3,58 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2022. Se confirmă astfel o majorare de 9% comparativ cu nivelul înregistrat în acelaşi interval din anul anterior.
„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (93%), majoritatea fiind denominate în lei (90%)”, se menţionează în raportul instituţiei.
Te mai poate interesa și: Vestea zilei pentru milioane de români! Ministrul Muncii anunță ce se va întâmpla cu indemnizațiile sociale