Marius Budăi a oferit noi detalii, la România TV, despre veniturile românilor. Oficialul a detaliat modul în care Ministerul Muncii are în plan să majoreze indemnizațiile sociale. Marius Budăi a explicat și când ar urma să aibă loc schimbarea.
Ministrul Muncii a transmis, în declarațiile sale, că majorarea indemnizațiilor sociale va fi făcută în raport cu rata inflației. Din acest motiv, schimbarea va putea fi implementată abia la finele primului trimestru, atunci când vor fi făcute publice primele date referitoare la inflaţia pe anul în curs.
„Este vorba de acele beneficii sociale care se raportează la indicatorul social de referință, care va fi majorat cu rata inflației, care va fi cunoscută la sfârșitul trimestrului 1. Vorbim aici în primul rand de indemnizatia de somaj, alocația lunară de plasament, alocația pentru susținerea familiilor, nivelul minim al indenizației pentru creșterea copilului.
În urma aplicării noii valori, se modifică baza de calcul și acestea vor crește.”, a declarat Marius Budăi.
Cât despre implementarea tuturor solicitărilor din Planul Național de Redresare și Reziliență în noile legi ale pensiilor, Marius Budăi a reiterat faptul că sunt luate în calcul negocieri cu organismele financiare de la nivel internațional.
„Am avut o lege 127 pe care nici acum nu o înțeleg de ce unii au pus-o sub paranteze și să o treacă în PNRR. Aveam o lege și dacă aplicăm lucrurile erau rezultate. Asta este situația, trebuie să mergem pe acest drum, am scris și în programul de guvernare. Pornim de la lege, pentru că și specialiștii au spus că legea este bună.
După ce voi avea agreate principiile de bază, o să chem sindicatele la discuții, am promis public. Pentru că asta trebuia făcut și la crearea PNRR, numai că atunci nu s-a discutat cu partenerii sociali, cu sindicatele, cu patronatele, cu opinia publică, cu partidele. Dacă s-a făcut atunci această greșeală, nu vreau să o facem din nou și noi, PSD, nu o s-o facem și avem susținere în coaliție.”, a mai spus Budăi.
Citește și: AFIR dă vestea cea mare! Fonduri de 400 de milioane de euro pentru mediul rural
Marius Budăi a mai detaliat transmis și că felul în care vor fi calculate pensiile va fi stabilit după anumite sporuri, dacă ele au avut caracter permanent şi au fost taxate. Mai mult, ministrul Finanţelor a atras atenţia în legătură cu acei români care încasează pensia minimă. Aceștia din urmă nu ar trebui numiţi „asistaţi social”.
„Tot ce a fost cu plata contribuțiilor speciale vor fi luate in calcul. Sunt anumite discutii pe anumite sporuri care nu au avut caracter permanent. Toate aceste lucruri sunt acum în studiu si vom anunta clar și la obiect ce vom implementa.
Multe lucruri sunt aici de clarificat și eu nu sunt de acord cu expresia asistat social. Nu este nimeni în sistemul de pensii dacă are minimul de stadiu de muncă. Este vorba de o decizie a CCR care vorbește despre cei care se înscriu la pensie de invaliditate că nu mai este nevoie de stagiul minim.
Știți foarte bine că am îndemnat cetățenii să nu se mai conformeze cu 2 lei pe hârtie si 5 lei în mână, pentru că contribuția atunci se plătește la cei 2 lei pe hârtie.”, a încheiat Budăi.
Ai mai putea citi: Consultațiile medicale, serviciu de lux în România! În 2023, prețurile cresc cu 30%. La cât ajunge o simplă consultație