Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins apelul formulat de ARL Cluj, autorizând semnarea acordului pentru primul lot al Drumului Expres Oradea-Arad. Totodată, Compania Națională de Investiții Rutiere a finalizat și transmis aplicația pentru obținerea finanțării destinată realizată Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț, un proiect estimat la o valoare totală de 9,139 miliarde de lei, inclusiv TVA, notează Capital.
Citește și: IRCC stagnează. Creditele cu dobândă în funcție de ROBOR cresc
Așadar, s-a dat undă verde proiectului Drumul Expres Oradea – Arad, contractul pentru primul lot fiind semnat. Acesta va include 33,7 kilometri de drum expres și va beneficia de un pasaj de 727 de metri peste calea ferată și DC77.
Valoarea acestui contract este de 2,32 de miliarde de lei (fără TVA), iar termenul de finalizare estimat este de 24 de luni. Finanțarea provine din Programul Transport 2021-2027.
Cu toate că asocierea Precon Transilvania și Automagistral Pivden a câștigat și licitația pentru lotul 3, semnarea contractului este blocată de o contestație depusă de firma Nurol. Autoritățile de soluționare a contestațiilor au admis parțial plângerea, iar asta ar putea conduce la o reevaluare a ofertei și întârzierea semnării acordului.
Cât despre cel de-al doilea lot, care va lega Salonta de Chișineu Cris, procesul de desemnare a constructorului a fost amânat până la data de 28 aprilie. Aceasta întârzie începutul lucrărilor peste acest segment al drumului expres.
În total, drumul expres Arad – Oradea va avea o lungime totală de 120,47 kilometri, structurat în trei loturi:
Lotul 1: 33,7 km, plus 5,3 km de drum de legătură la DN79 (Salonta)
Lotul 2: 39,7 km, plus 10 km de drum de legătură cu frontiera ungară
Lotul 3: 47,07 km, plus 2,9 km de drum de legătură cu zona industrială Arad Vest
Proiectul va îmbunătăți conectivitatea în vestul țării și, în același timp, va sprijini dezvoltarea economică a regiunii.
Totodată, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a depus aplicația pentru finanțare în vederea realizării unui drum Expres între Bacău și Piatra Neamț. Estimat la o valoare totală de 9,1 miliarde de lei, proiectul vizează îmbunătățirea conectivității între cele două orașe, contribuind semnificativ la dezvoltarea regională.
Citește și: Guvernul dă ajutoare financiare direct românilor. Anunțul oficial al lui Ciolacu