Primele de carieră didactică şi profesională vor fi acordate în luna octombrie a fiecărui an, au stabilit guvernanții. Banii intră pe carduri!
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 87/2023.
Prima de carieră didactică va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv, prevede proiectul aprobat. La fel şi prima de carieră profesională.
Ordonanţa prevede că prima de carieră se acordă pe suport electronic.
Primă de 1.500 de lei. La finalul lunii viitoare, beneficiarii din sistemul de educaţie vor încasa primele. Se vor acorda în acelaşi cuantum ca şi anul trecut.
Potrivit modificărilor aduse de deputaţi ordonanţei, vor beneficia de acest program personalul din învăţământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi cadrele didactice din sistemul de învăţământ universitar de stat care deţin gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar, precum şi personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar, aflat în activitate într-un an şcolar/universitar până în anul şcolar/universitar 2026 – 2027 inclusiv.
Camera Deputaţilor este for legislativ decizional pentru acest act normativ.
Citește și: Conturi pline în toamnă! Cine primește bani pe carduri și de ce trebuie să se înscrie până pe 20 septembrie
Prima de carieră didactică, în valoare de de 1.500 lei, va putea fi utilizată pentru:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora
b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate
c) cheltuieli privind cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi personale ale cadrelor didactice.
Prima de carieră profesională, în valoare de 500 lei/an școlar/ universitar, va putea fi folosită pentru plata de cursuri de pregătire profesională, precum și a altor categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat.
Vezi și: O categorie de angajați români va putea beneficia de noi vouchere. Se dau 3000 de lei