Veste importantă pentru pensionari. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că anumite categorii de români pot primi o indemnizație lunară de 50% din pensia lor, informează infofinanciar.ro. Legea arată că beneficiul este acordat pensionarilor care sunt membri ai uniunilor de creatori legal.
Judecătorii Curții Constituționale au hotărât recent că anumite prevederi din Legea nr. 8/2006, care reglementează acordarea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, sunt neconstituționale. Această decizie afectează sintagma „sistemului public de pensii” din titlul legii menționate, precum și din cuprinsul articolului 1 alineatul (1). Conform Deciziei nr. 561/2022 publicată în Monitorul Oficial, această sintagmă este considerată neconstituțională.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Excepțiile în care românii se pot pensiona cu reducerea vârstei standard. Casa de Pensii a explicat situațiile
Legea arată că românii din domeniile creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal, recunoscuți ca persoane juridice de utilitate publică, pot beneficia de indemnizația lunară. Anterior, legea arăta că doar pensionarii din sistemul public de pensii au dreptul la acest beneficiu.
În urma deciziei adoptată de CCR, acum și jurnaliștii și militarii pensionați pot primi indemnizația de 50% din pensie. Condiția este ca aceștia să fie membri au uniunilor de creatori. Indemnizația lunară reprezintă 50% din valoarea pensiei. Legea limitează valoarea la două salarii de bază minime brute pe țară.
Efectele legale ale aspectelor din Legea nr. 8/2006, considerate neconstituționale, vor expira în 45 de zile de la publicarea deciziei. Luând în considerare că salariul minim brut în prezent este de 1.250 de lei, suma maximă a indemnizației speciale poate atinge valoarea de 2.500 de lei brut.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut recent o întâlnire cu conducerea Casei Naționale de Pensii Publice și cu directorii caselor teritoriale de pensii pentru a vorbi despre sprijinul de care au nevoie acestea.
,,Casele teritoriale de pensii gestionează circa 10.000.000 de beneficiari. Vom face in perioada următoare o evaluare a necesarului de resurse, inclusiv cea umana, deoarece îmi doresc îmbunătățirea activității Casei Nationale de Pensii Publice, la fel ca și a celorlalte instituții ale Ministerului Muncii.
Acest lucru este cu atât mai important cu cat pensiile reprezintă un punct esențial in Planul National de Redresare si Reziliența (PNRR) si lucram la o reforma a sistemului de pensii pentru a putea atrage fondurile europene pe care Romania le merita”, a declarat ministrul Muncii.
Vezi și: Pensii 2023. Peste un milion de români ar putea rămâne fără pensie. Ce propune noua lege a pensiilor