Avioanele vor putea ateriza de acum încolo chiar și în condiții de ceață densă pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, spune ziare.com. Reprezentanții aeroportului au anunțat în urmă cu puțin timp că dau startul unui proiect prin care se vor instala echipamente noi și performante, în sistem CAT III.
Pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, avioanele vor putea ateriza chiar și în condiții de ceață densă. Reprezentanții aeroportului au anunțat demararea unui proiect prin care se vor instala noi echipamente, în sistem CAT III. Primele informații arată că proiectul se numește „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare aterizare 07 – 25” și devine operațional la finalul anului.
Te-ar putea interesa și: Investiție de peste 14 milioane de euro în România. S-a construit prima fabrică de cărămidă cu zaț de cafea din țară. În ce județ se află
Proiectul are drept obiectiv principal modernizarea sistemului actual de aterizare instrumentală (ILS – Instrument Landing System), de categoria a II-a, prin instalarea unor echipamente noi, care îl vor aduce în categoria a III-a. Nivelul de siguranță a operării zborurilor va fi mai mare odată cu creșterea performanței sistemului de aterizare instrumentală actuală. Astfel, în cazul unei vizibilități reduse, determinată de condiții meteorologice nefavorabile, aterizarea avioanelor va fi posibilă în continuare, având în vedere trecerea de la CAT. II la CAT. III.
De asemenea, activitățile operaționale vor fi eficientizate, iar în cele din urmă, devine posibilă reducerea timpilor de așteptare a pasagerilor în cazul unor eventuale întârzieri sau rerutări ale zborurilor, determinate de condițiile meteorologice nefavorabilă. Valoarea totală a contractului de finanțare este de peste 8 milioane de lei, mai exact, 8.500.354,66, din care 3.035.847,73 provin din cofinanțarea Uniunii Europene. Perioada de implementare a proiectului este de 13 luni, adică până la data de 31 decembrie 2023. Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
„Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în calitate de beneficiar al fondurilor nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au semnat Contractul de Finanțare Nr.232/24.05.2023 pentru realizarea proiectului „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare aterizare 07-25.
Obiectivul proiectului constă în modernizarea sistemului actual de aterizare instrumentală (ILS – Instrument Landing System) de categoria a II-a, prin instalarea unor echipamente noi care îl vor include în categoria a III-a. Odată cu creșterea performanței sistemului de aterizare instrumentală actual, de la CAT. II la CAT. III va crește nivelul de siguranță a operării zborurilor pe pista de decolare/aterizare, în cazul unei vizibilități reduse determinată de condiții meteorologice nefavorabile.
Modernizarea sistemului de aterizare instrumentală va asigura eficientizarea activităților operaționale și reducerea timpilor de așteptare a pasagerilor în cazul unor eventuale întârzieri sau rerutări ale zborurilor cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile (în special condiții de ceață densă).
Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 8.500.354,66 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 3.035.847,73 lei. Pentru proiectul „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare aterizare 07-25” – cod SMIS 2014+ 158457, perioada de implementare este de 13 luni, respectiv între data 01.12.2022 și 31.12.2023.
Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj-Napoca.