- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru călători! Cursele nu vor mai fi anulate în condiții de ceață densă pe un mare aeroport din țară. Investiție de peste 8 milioane de lei în România

13 Jun, 19:15 • Lupu Alexandra
Condițiile de ceață densă nu mai reprezintă o problemă pentru călători. Un mare aeroport din România face o investiție de peste 8 milioane de lei.
Vești bune pentru călători! Cursele nu vor mai fi anulate în condiții de ceață densă pe un mare aeroport din țară. Investiție de peste 8 milioane de lei în România

Avioanele vor putea ateriza de acum încolo chiar și în condiții de ceață densă pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, spune ziare.com. Reprezentanții aeroportului au anunțat în urmă cu puțin timp că dau startul unui proiect prin care se vor instala echipamente noi și performante, în sistem CAT III.

Investiție de peste 8 milioane de lei pe un mare aeroport din România

Pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, avioanele vor putea ateriza chiar și în condiții de ceață densă. Reprezentanții aeroportului au anunțat demararea unui proiect prin care se vor instala noi echipamente, în sistem CAT III. Primele informații arată că proiectul se numește „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare aterizare 07 – 25” și devine operațional la finalul anului.

Te-ar putea interesa și: Investiție de peste 14 milioane de euro în România. S-a construit prima fabrică de cărămidă cu zaț de cafea din țară. În ce județ se află

Proiectul are drept obiectiv principal modernizarea sistemului actual de aterizare instrumentală (ILS – Instrument Landing System), de categoria a II-a, prin instalarea unor echipamente noi, care îl vor aduce în categoria a III-a. Nivelul de siguranță a operării zborurilor va fi mai mare odată cu creșterea performanței sistemului de aterizare instrumentală actuală. Astfel, în cazul unei vizibilități reduse, determinată de condiții meteorologice nefavorabile, aterizarea avioanelor va fi posibilă în continuare, având în vedere trecerea de la CAT. II la CAT. III.

De asemenea, activitățile operaționale vor fi eficientizate, iar în cele din urmă, devine posibilă reducerea timpilor de așteptare a pasagerilor în cazul unor eventuale întârzieri sau rerutări ale zborurilor, determinate de condițiile meteorologice nefavorabilă. Valoarea totală a contractului de finanțare este de peste 8 milioane de lei, mai exact, 8.500.354,66, din care 3.035.847,73 provin din cofinanțarea Uniunii Europene. Perioada de implementare a proiectului este de 13 luni, adică până la data de 31 decembrie 2023. Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca
Aeroportul Internațional Cluj-Napoca

„Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în calitate de beneficiar al fondurilor nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au semnat Contractul de Finanțare Nr.232/24.05.2023 pentru realizarea proiectului „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare aterizare 07-25.

Obiectivul proiectului constă în modernizarea sistemului actual de aterizare instrumentală (ILS – Instrument Landing System) de categoria a II-a, prin instalarea unor echipamente noi care îl vor include în categoria a III-a. Odată cu creșterea performanței sistemului de aterizare instrumentală actual, de la CAT. II la CAT. III va crește nivelul de siguranță a operării zborurilor pe pista de decolare/aterizare, în cazul unei vizibilități reduse determinată de condiții meteorologice nefavorabile.

Modernizarea sistemului de aterizare instrumentală va asigura eficientizarea activităților operaționale și reducerea timpilor de așteptare a pasagerilor în cazul unor eventuale întârzieri sau rerutări ale zborurilor cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile (în special condiții de ceață densă).

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 8.500.354,66 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 3.035.847,73 lei. Pentru proiectul „Asigurare condiții de operare CAT. III la pista de decolare aterizare 07-25” – cod SMIS 2014+ 158457, perioada de implementare este de 13 luni, respectiv între data 01.12.2022 și 31.12.2023.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj-Napoca.

Citește și: Dumitru Dragomir face o investiție de 30 milioane de euro. Omul de afaceri a cumpărat un teren de la Gigi Becali și pregătește construcția unui nou ansamblu rezidențial în Capitală

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci