Raluca Turcan a oferit mai multe informații despre proiectul așteptat de cei mai săraci dintre români.
„Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronică și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate.
Proiectul a fost votat în Parlament în luna martie 2022, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii.
Acești oameni, grație proiectului de lege, la care am muncit mult, nu vor avea nevoie de contracte de muncă.
Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună (vouchere pentru activităţi casnice).
În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat exclusiv printr-o platformă digitală.
În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice.
Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro.
Din păcate, până în acest moment lucrurile par să fie blocate din perspectiva operaționalizării. În acest sens, i-am solicitat domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și solidarității sociale, printr-o interpelare parlamentară, să explice care este stadiul realizării aplicației pentru implementarea proiectului de legalizare a activităților casnice.
Este important de știut cât mai stagnează acest proiect şi dacă va putea fi pus la punct până la termenul de 1 ianuarie 2024. Sunt cel puţin zeci de mii de potențiali beneficiari în România!”, a transmis, recent, deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.
Voucherele anti-sărăcie vor putea fi procurate atât în format fizic, dar și online.
Un aspect foarte important face referire la preschimbarea în bani a voucherelor pentru activități casnice. Prestatorul casnic o va putea face la sediul oricărei angeții pentru ocuparea forței de muncă din județ, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.
Din valoarea nominală a voucherelor de activităţi casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului, mai precizează legea votată de Parlament.