Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, anunță două etape de ajutoare financiare de peste 40 de milioane de euro, în urma unei întâlniri de la Palatul Victoria în cadrul căreia au fost prezenți Petre Daea, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Consiliului Concurenței, conform comunicatului.
„La nivelul Guvernului și al autorităților statului am făcut în aceste zile propria analiză și avem soluții pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor și pentru a ajuta piața laptelui, cu tradiție în România. Este important să optimizăm funcționarea întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toți cetățenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă într-un comunicat.
Premierul și ministrul Agriculturii au precizat măsurile de sprijin identificate, așadar vor aborda două etape de ajutoare financiare pentru fermieri. În cazul primului ajutor, primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023, iar în cadrul celui de-al doilea ajutor, se vor face plățile în al doilea semestru al anului curent.
De asemenea, fermierii din sectorul zootehnic vor beneficia și de compensații în valoare de 22 miliarde de euro pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina. Și procesatorii români vor fi susținuți prin o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România.
Guvernul va extinde și dezvolta „Programul pentru școli” și „Masa caldă în școli” începând cu anul viitor școlar. Scopul este încurajarea și valorificarea laptelui, cât și a unei alimentații sănătoase. Totodată se dorește creșterea numărului de școli în care să se acorde o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care vin la cursuri.
În concluzia întâlnirii s-a stabilit ieftinirea prețului la laptele de consum pe o perioadă de șase luni. Această măsură vine în beneficiul consumatorului final și încurajează cererea pe piața laptelui, ceea ce va sprijini implicit fermierii și procesatorii, conform comunicatului.
„Mă bucur că am reușit împreună să găsim o serie de soluții care să deblocheze piața laptelui. Știm cu toții însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol și industriei alimentare care să pună în valoare potențialul României și să garanteze securitatea alimentară cetățenilor noștri”, a precizat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.