- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru economia României. BNR: Inflația va scăderea peste așteptări în următoarele luni din 2024

05 Jul, 19:40 • Adrian Popovici
BNR estimează că inflația va avea parte de o scădere accentuată în următoarele luni.
Vești bune pentru economia României. BNR: Inflația va scăderea peste așteptări în următoarele luni din 2024

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, într-un comunicat recent, că rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni, urmând o traiectorie considerabil mai joasă decât cea prevăzută în prognoza pe termen mediu din mai 2024, notează Agerpres.

Potrivit evaluărilor actuale, această evoluție pozitivă este influențată în principal de efectele de bază și de schimbările legislative din sectorul energiei. De asemenea, încetinirea creșterii prețurilor la importuri și ajustarea treptată în jos a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt joacă un rol semnificativ în acest context.

Cu toate acestea, sursa citată subliniază că există incertitudini și riscuri crescute în ceea ce privește politica fiscală și de venituri viitoare. Execuția bugetară din primele cinci luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul noii legi a pensiilor contribuie la aceste incertitudini, explică BNR.

Măsurile fiscal-bugetare care ar putea fi implementate pentru consolidarea bugetară, în contextul procedurii de deficit excesiv și al acordurilor cu Comisia Europeană, adaugă un strat suplimentar de complexitate. O altă sursă semnificativă de incertitudine este piața muncii și dinamica salariilor din economie.

BNR
BNR

Te-ar putea interesa și: BNR, decizia momentului! Ce se va întâmpla cu creditele românilor după ce dobânda cheie a fost redusă la 6,75%

Semnalul de alarmă tras de BNR

Pe lângă acestea, modificările legislative recente care afectează prețurile gazelor naturale și energiei electrice, precum și fluctuațiile prețului țițeiului, contribuie la incertitudinile actuale. Situația geopolitică, inclusiv războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu și evoluțiile economice din Europa, în special din Germania, generează riscuri suplimentare pentru perspectivele economice și evoluția pe termen mediu a inflației.

Absorbția fondurilor europene, în special a celor din programul Next Generation EU, rămâne esențială pentru reformele structurale necesare, tranziția energetică și contrabalansarea efectelor negative ale conflictelor geopolitice.

„Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune”, a menționat BNR în comunicat. În condițiile datelor recente și a perspectivei scăderii continue a ratei anuale a inflației, Consiliul de administrație al BNR a hotărât în ședința de pe 5 iulie 2024 reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7,00% pe an, începând cu 8 iulie 2024.

De asemenea, s-a decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an, și reducerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an. Totodată, s-a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Citește și: ROBOR, 5 iulie 2024. BNR transmite cele mai noi informații pentru românii care au credite în lei

Tags: