- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru milioane de români. Locul în care poți duce medicamentele expirate sau neutilizate

21 Aug, 14:07 • Bumbeneci Diana
S-au anunțat noi locuri în care pot fi colectate medicamentele expirate sau neutilizate. Un nou centru a fost pus la dispoziția românilor.
Vești bune pentru milioane de români. Locul în care poți duce medicamentele expirate sau neutilizate

Un nou loc primește medicamente expirate. Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” pune la dispoziţie un centru de colectare a medicamentelor expirate sau neutilizate de la populaţie.

În acest sens, orice persoană are deşeuri medicamentoase pe care nu le mai utilizează le poate aduce în fiecare miercuri, în intervalul orar 12:00 – 13:00, la spitalul de copii.

„În conformitate cu Protocolul de lucru pentru colectarea deşeurilor medicamentoase neutilizate şi/sau expirate provenite de la populaţie nr. 22.350/22.07.2024”, anunţă reprezentanţii spitalului.

Colectarea medicamentelor are loc în corpul H al spitalului – clădirea de Chirurgie Plastică, iar intrarea se face din strada Grigore Alexandrescu.

Medicamentele expirate sau neutilizate sunt neutralizate diferenţiat, în funcţie de compoziţia chimică.

În mod normal, toate spitalele din România sunt obligate, prin lege, să primească pastilele expirate, însă la intrarea în vigoare a măsurii, multe instituții spitalicești au transmis că nu au spațiile necesare și documentația gata pentru a începe astfel de proceduri. De partea cealaltă, legea intrată în vigoare chiar la începutul acestui an stipulează faptul că medicamentele neutilizate sau expirate reprezintă deșeuri periculoase și nu pot fi aruncate decât în spații special destinate acestora.

Ai mai putea citi: Hotărâre majoră la Ministerul Sănătății. Data la care unul dintre cele mai vândute medicamente dispare din farmacii

„(6) Medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.
(7) Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor prevăzute la alin. (6) de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.”

medicamente
medicamente

Cum se colectează medicamentele

Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor a explicat că:

Normele prevăd echiparea cu containere speciale în care se pot depozita aceste medicamente. Putem să-i sfătuim şi noi: se scot din ambalajele primare, cartonul care poate să fie reciclat separat, comprimatele se vor arunca într-o parte, trebuie să avem grijă cel mai mult la tot ce înseamnă dispozitive sub presiune, de la aerosoli, spray-uri, acestea se vor arunca separat pentru că nu se pot incinera împreună cu toate celelalte medicamente.

De asemenea, tot ce este în soluţie, în sticlă, care poate produce un risc de spargere şi de scurgere a materialelor se vor arunca separat, de obicei spitalele vor prevedea nişte saci din polietilenă care vor preveni această scurgere. În ceea ce priveşte citotoxicele, nu prea este cazul la populaţie să arunce deoarece nu au la dispoziţie să cumpere citotoxice sau citostatice, acestea recurg din deşeurile spitalelor”, a explicat Beatrice Speteanu.

Citește și: Un medicament antiinflamator utilizat de milioane de români va fi retras! Lista pastilelor care dispar din farmacii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult