O anumită categorie de angajați va avea șansa să beneficieze de un an sabatic. Ei vor avea acest drept o dată la 10 ani și pot avea siguranța că în anul de pauză postul pe care îl ocupă va fi rezervat pentru ei. De acest avantaj vor putea beneficia profesorii din învățământul preuniversitar. Ei vor putea să își ia concediu neplătit pe durata unui an școlar întreg. Această opțiune a fost menținută și în noua lege a educației preuniversitare.
Totuși, cei care își doresc să profite de acest lucru trubuie să îndeplinească o condiție, respectiv școala unde profesorul își desfășoară activitatea trebuie să fie de acord. Cu alte cuvinte, profesorii se pot bucura de un an sabatic pentru a se ocupa de proiecte personale sau de hobby-uri, iar la întoarcere vor ocupa același post. O altă condiție prevăzută explicit în noua lege spune că pentru a beneficia de anul sabatic profesorii trebuie să predea cel puțin 10 ani consecutivi. Un lucru important de știut este faptul că perioada de rezervare a postului didactic sau a catedrei se consideră vechime în învățământ, scrie avocatnet.ro.
Anul sabatic poate fi acordat în învățământul superior profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care, pe parcursul a șase ani consecutivi, au gestionat granturi de cercetare și au activat în aceeași universitate. De asemenea, acest beneficiu se aplică și profesorilor care sunt aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care vor ocupa funcții de prefect, subprefect, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean, primar, viceprimar, și așa mai departe. Rezervarea postului se aplică, de asemenea, pentru profesorii care se întorc din concediul de creștere.
De asemenea, posturile didactice pot fi rezervate pentru personalul didactic titular care este solicitat să predea, să efectueze cercetări, să desfășoare activități artistice sau sportive în străinătate, pe baza unor contracte, în conformitate cu acordurile, convențiile guvernamentale, interuniversitare sau interinstituționale. Persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă în învățământul preuniversitar au, de asemenea, dreptul la rezervarea postului sau catedrei, în conformitate cu legislația și contractul colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă în învățământul preuniversitar. În plus, profesorii care sunt implicați în serviciul militar în timpul declarării mobilizării sau a stării de război sau în cazul instituirii stării de asediu vor beneficia de aceeași prevedere.