Actul normativ menționează că bursele lunare de performanță, cele de merit și bursele de studiu se vor acorda, în continuare, doar elevilor din învățământul preuniversitar de stat.
În forma sa inițială, proiectul dădea posibilitatea elevilor din școlile private să primească și burse de studiu, dar măsura a fost eliminată înainte de votul senatorilor.
„Nevoia de a asigura resurse financiare elevilor care urmează cursurile învăţământului preuniversitar a determinat puterea legislativă să adopte normele juridice care reglementează bursele de studiu şi bursele de stat. In mod esenţial, nevoia materială, relevată de anumite criterii obiective (stabilite prin Legea nr. 1/2011 şi prin alte acte infralegale), este ceea care a determinat stabilirea acestei alocări de fonduri de către stat elevilor din învăţământul preuniversitar. Totul pentru a permite elevilor accesul la educaţia instituţionalizată în condiţii cât mai bune şi ţinând cont de
starea materială a familiei din care provin,” se arată în expunerea de motive a propunerii legislative
Inițiatorii au dorit schimbarea regulilor privind acordarea de burse elevilor deoarece s-a constatat că, deși inițial la școlile particulare erau înscriși elevi ce proveneau din familii cu venituri peste medie, acum există mulți elevi ce au fost acceptați și urmează gratuit cursurile unei școli private (de exemplu, în urma obținerii unor rezultate bune la olimpiadele școlare), care nu pot beneficia de sumele acordate sub formă de bursă de ajutor social, informeaza avocatnet.
„Am identificat astfel o situaţie particulară în care elevi care în familie au stare materială precară, la fel ca unii dintre elevii care beneficiază de burse sociale sau de studiu pentru că urmează cursurile cu frecvenţă din unităţile şcolare de stat, elevi care se află în aceeaşi nevoie materială şi sunt excluşi de la acest beneficiu legal. În urma demersurilor cu caracter informai pe care le-am făcut, am constatat că în România în această situaţie sunt aproximativ 1.000 de elevi, numărul variind însă de la un an la altul,” explică inițiatorii proiectului
Tot legat de bursele acordate elevilor, în primăvară au mai apărut două proiecte ce vizează schimbarea regulilor de acordare a acestora.
Mai exact, potrivit proiectelor ce se află la începutul parcursului legislativ, bursele elevilor ar putea fi plătite în avans, iar cele de performanță și de merit vor putea fi acordate și tinerilor care învață în școli private.
Citește și: Elevii încă își așteaptă bursele neprimite. Ministerul Educației plasează vina la Ministerul Finanțelor
În acest an școlar, valorile burselor se păstrează neschimbate, cea mai mare dintre ele, 500 de lei, fiind acordată în cazul burselor de performanță.
Bursa de merit și bursa de ajutor social au valoarea de 200 de lei, în timp ce suma cea mai mică, 150 de lei, se acordă elevilor în cazul bursei de studiu.
Elevii vizați de această modificare legilativă mai au însă puțin de așteptat până voi intra în posesia burselor. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.