- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru părinți! Noua lege care schimbă modul de acordare a concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copiilor

01 Jul, 08:22 • Fundeanu Madalina
Se schimbă legea în România! Sunt vizați toți părinții!
Vești bune pentru părinți! Noua lege care schimbă modul de acordare a concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copiilor

Părinții din România au parte de vești bune. Conform unui nou proiect legislativ, aflat acum în dezbatere la Senat, termenul de soluționare a cererilor pentru acordarea indemnizației de creștere a copiilor și a stimulentului de inserție se dorește a fi redus de la 15 zile la 5 zile. Mai mult de atât, se va reduce și termenul de comunicare a deciziilor, conform Bugetul.ro.

Se schimbă legea în România! Sunt vizați toți părinții!

Viceliderul deputaților PSD, Iulian-Alexandru Badea, a depus la Senat un proiect care modifică ordonanța de urgență 111/2010 privind concediul părinților și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. În acest sens, cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de ordonanță de urgență în vigoare, incluzând indemnizație, stimulent de inserție sau alocație de stat pentru copii, să fie soluționate în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenția teritorială, prin decizie de admitere sau, în funcție de caz, de respingere, emisă de directorul executiv și nu 15 zile lucrătoare, care este termenul prevăzut acum în lege.

Deputatul justifică că este nevoie de această modificare, pentru că, până și la momentul actual, există foarte multe cazuri în care părinții primesc prima indemnizație de creștere a copilului după patru sau chiar șase luni, determinând o mare problemă financiară în cazul familiilor monoparentale.

Ai mai putea citi: Decizie majoră pentru milioane de părinți. Se plătesc 1.000 de euro lunar drept sprijin

Părinți
Părinți

În plus, deciziile legate de aceste cereri sunt comunicate în două zile lucrătoare de la data emiterii, direct sau prin postă, inclusiv posta electronică sau orice alt mijloc de comunicare, după cum mai este prevăzut în proiectul de lege al deputatului PSD, și nu cinci zile lucrătoare, cât spune acum legea.

Totodată, în expunerea de motive a proiectului legislativ, Iulian-Alexandru Badea arată că în urma Revoluției din 1989, noile realități economice și sociale au afectat evoluția descendentă a fenomenului. Degradarea nivelului de trăi, șomajul, incertitudinea și stresul reprezintă câțiva dintre factorii de scădere specifici perioadei de tranziție.

Toate schimbările înregistrate la nivelul societății post-decembriste, dar și evoluțiile economice ulterioare au generat o scădere a natalității accentuată în ultimii 30 de ani.

„Tinerii reclamă nesiguranță locurilor de muncă, instabilitatea financiară necesară creșterii unui copil, birocrația generată de procedurile necesare întocmirii dosarelor pentru acordarea concediului și a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor și nu în ultimul rând lipsa unor măsuri de sprijin a tinerelor familii din partea statului.

De asemenea, chiar și în prezent, sunt înregistrate foarte multe cazuri în care părinții primesc prima a indemnizației de creștere a copilului după 4 sau chiar 6 luni, fapt ce creează o reală problema financiară în cazul familiilor monoparentale”, a declarat Iulian-Alexandru Badea, în expunerea de motive a propunerii sale legislative.

Vezi și: Copiii rămân fără alocații din 2025. Legea care i-a revoltat pe părinți