- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru pensionari: pensiile se măresc și în 2025. Marcel Boloș: „Pensiile vor fi indexate cu rata inflației”

23 Sep, 20:09 • Ene Andrei
Pensiile vor fi mărite de la 1 ianuarie 2025, conform ratei inflației. Marcel Boloș, ministrul finanțelor, a clarificat toate detaliile pentru pensionari, atât formula de calcul cât și bugetul de anul viitor.
Vești bune pentru pensionari: pensiile se măresc și în 2025. Marcel Boloș: „Pensiile vor fi indexate cu rata inflației”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat astăzi că pensiile românilor vor fi mărite cu rata inflației de la 1 ianuarie 2025, cum este, de altfel, specificat în lege.

Prin această decizie, de la începutul anului viitor, peste 4.000.000 vor primi alte câteva sute de lei în plus la pensie.

Ce a declarat Marcel Boloș

Boloș a fost întrebat dacă vor exista fonduri suficiente pentru plata pensiilor care vor fi indexate în ianuarie cu rata inflației. El a reiterat pensionarilor că toți banii pentru pensii sunt stabiliți dinainte și că nu va exista nicio problemă referitoare la acest fapt.

„Eu cred că lună de lună, inclusiv una octombrie, noiembrie, decembrie, fondurile necesare pentru recalcularea pensiilor după cum ştiţi au fost asigurate şi nu s-a pus problema sub nicio formă ca aceste drepturi pe care le-au dobândit pensionarii să nu fie achitate la timp”, a spus ministrul.

În plus, referitor la indexare și la bugetul pentru anul 2025, Boloș a precizat că elaborarea bugetului nu a început încă, însă în conceperea acestuia se va ține cont de prevederile legale, care spun clar că pensiile vor fi indexate cu rata inflației.

Citește și : Marcel Ciolacu anunță una dintre cele mai mari schimbări din România. „Acest ajutor trebuie să vină”

„Haideţi să discutăm la momentul respectiv, când vom lucra pentru bugetul anului 2025. Pentru astfel de măsuri, legea în vigoare spune foarte clar că pensiile se indexează cu rata inflaţiei şi deocamdată această lege este cea în baza căreia se va elabora bugetul pe 2025”, a declarat Boloş.

Care este formula de calcul

Conform declarațiilor ministrului de finanțe, pensia se va indexa de la 1 ianuarie cu valoarea inflației, la care se adaugă 50% din creșterea medie a venitului brut.

Pentru că inflația este estimată la 6%, iar creșterea salariului mediu brut este aproximată la 4%, creșterea pensiei ar fi de 6% + 50% din 4%, deci 8%. Astfel, un pensionar cu o pensie de 3.000 de lei, va primi o pensie de 3.240 de lei la 1 ianuarie 2025.

Citește și : Marcel Boloș preconizează un deficit exploziv de 8%! Amnistia fiscală, o măsură fără garantii!

Pentru pensionarii care au pensia minimă de 1.281 de lei, aceștia vor primi, după 1 ianuarie 2025, 1383.4 lei, o creștere de peste 100 de lei.